Україна вийшла в лідери за імпортом озброєнь ‒ результати досліджень

За імпортом озброєнь Україна у 2022 році вийшла на третє місце у світі.

Завдяки постачанням із США та Європи Україна за цим показником поступається лише Катару та Індії. Про це повідомляє Стокгольмський інститут дослідження проблем миру (SIPRI).

Дослідження показують, що з 1991 до кінця 2021 року Україна імпортувала мало основних озброєнь. Тоді на Україну припадало 2% світового імпорту озброєнь за п’ятирічний період 2018-2022 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вільнюський саміт НАТО: Зеленський сказав про очікування

“Через побоювання, що постачання бойових літаків і ракет великої дальності може призвести до подальшої ескалації війни в Україні, країни НАТО відхилили запити України на них у 2022 році. Водночас вони постачали таке озброєння іншим державам, залученим до конфліктів, особливо на Близькому Сході та у Південній Азії”, ‒ каже старший науковий співробітник програми SIPRI з передачі зброї Пітер Веземан

Із 29 держав, які постачали Україні у 2022 році основні озброєння, основними постачальниками були США, на частку яких припадало 35% всього українського імпорту озброєнь протягом року, Польща (17%), Німеччина (11%), Великобританія (10%) та Чехія (4,4%).

Надання союзниками винищувачів могло б вирішити хід війни в Україні. Питання щодо винищувачів F-16 складне, і зараз Київ очікує на прийняття цього рішення, заявив президент України Володимир Зеленський.

У Великій Британії пропонують передати країнам НАТО свої винищувачі, щоб прискорити надання авіації Україні.