Швейцарія утилізує ЗРК Rapier, які могла б передати Україні – ЗМІ

Швейцарія вирішила утилізувати зенітні ракети, які могли б стати в нагоді українським системам ППО.

У 1980-х роках Швейцарія закупила ЗРК Rapier у Великої Британії, зараз армія Швейцарії має 60 зенітно-ракетних комплексів Rapier, перша партія яких вже утилізована. Про це повідомляє NZZ.

За інформацією видання, ці ракети старі і влада Швейцарії вивела ЗРК Rapier з експлуатації.

Тим не менш, така зброя все ще могла би збивати цілі, які низько летять (дрони або гелікоптери). ЗРК Rapier могли би прикрити цивільну інфраструктуру України від російської агресії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швейцарці підтримують реекспорт зброї в Україну опитування

“Абсурдно, що ми відмовляємося від оборонної зброї”, заявив член Національної ради Швейцарії від “зелених лібералів” Франсуа Пуанте, який підтримує передачу озброєнь Україні.

Законодавство Швейцарії передбачає можливість відправити ЗРК Rapier до України. Для цього достатньо було би повернути дану зброю до країни-виробника (Велика Британія) і потім уряд Сполученого Королівства ухвалив би справедливе рішення.

“Повернення зброї країні-виробнику не вважається реекспортом, але Швейцарія навіть не надіслала запит до Лондону”, йдеться у повідомленні.

Уряд Швейцарії близький до прийняття рішення про відміну заборони на передачу Україні своїх озброєнь.

Останнім часом Швейцарію все частіше закликають відмовитися від заборони на постачання зброї Україні. Хоча в парламенті ще немає консенсусу щодо цього питання, повідомляє Reuters.

До швейцарського парламенту вже внесено законопроект, який реекспорт зброї до країн із такими ж демократичними цінностями, як у Швейцарії.