Коли відзначатимуть День матері, батька та сім’ї: календар родинних свят на 2023 рік

У календарі свят є багато пам’ятних дат, присвячених нашим близьким.

День матері, День батька, День баби і День дітей кожному члену сім’ї приурочене певне свято.

Такі дні вдалий привід зібратися в колі рідних і сказати кілька слів подяки. Або зателефонувати тим, хто нам дорогий.

Gazeta.ua нагадує про дати сімейних свят на 2023 рік.

День баби 21 січня

Свято виникло в Польщі, але згодом стало популярним в усьому світі. У цей день заведено вітати матерів своїх батьків. Онуки зазвичай йдуть до бабць в гості, допомагають по господарству. Сім’я збирається за святковим столом, а винуватцям свята дарують подарунки.

День братів і сестер 10 квітня

Міжнародний день братів і сестер покликаний зміцнити зв’язки між родичами та об’єднати сім’ю. Цього дня заведено вітати своїх рідних й обмінюватися подарунками.

День доньки 25 квітня

Міжнародний день доньки не надто популярне свято в Україні, але все одно згадуване. Цього дня батьки вітають своїх дітей.

День матері 14 травня

Одне з найвідоміших сімейних свят в Україні. Відзначають його щороку в другу неділю останнього місяця весни. Цьогоріч свято припадає на 14 травня. У більшості країн світу День матері святкують 13 травня.

1928 році вперше День матері відсвяткував Союз українок Канади, а 1929 року свято прийшло до Галичини. Законодавчо святкування Дня матері в Україні встановлене указом президента від 10 травня 1999 року.

День сім’ї 15 травня

Відоме на весь світ свято заснували, аби привернути увагу суспільства до проблем сімей. Для більшості цей день привід зібратися з рідними за святковим столом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто купатиметься у славі і грошах фінансовий гороскоп на березень

День батьків і Міжнародний день захисту дітей 1 червня

На цю дату припадає два сімейні свята. Зазвичай цього дня у містах влаштовують інтерактиви для дітей, різноманітні конкурси. Батьки дарують дітям подарунки. Дорослі діти відвідують батьків та вітають з празником.

День батька 18 червня

Це свято започаткували в Америці. Згодом воно стало популярним у всьому світі. В Україні День батька заведено святкувати в третю неділю першого місяця літа. Цьогоріч свято припадає на 18 червня.

День онуків 7 вересня

Свято започаткували в Нідерландах. Згодом воно поширилося на решту країн. Цього дня старше покоління вітають онуків, дарує їм невеликі подарунки та вітальні слова.

День баб і дідив 28 жовтня

Українське свято на честь старшого покоління, що символізує зв’язок із ним та онуками й правнуками. У різних країнах визначається в різні дні. Наприклад, у США 3 серпня.

Спільний День дідів і баб запроваджений 2009 року Квітковим бюро з Нідерландів. Відповідно до запропонованої ідеї, онуки дарують бабусям і дідусям горщики із живими квітами, які символізують міцний зв’язок поколінь. Коріння це старше покоління родини, молоді паростки молодше.

День синів 28 листопада

Міжнародний день синів ще одне неофіційне свято, що відзначається 22 листопада в Україні. Також в частині інших пострадянських країн.

Приводом до свята нібито стала громадська ініціатива у Великій Британії 2014 року. Цього дня заведено дарувати дітям подарунки й теплі слова.

Православний календар на березень 2023 року має кілька релігійних свят та подій. На перший місяць весни припадає Великий піст, три батьківські суботи і дні пам’яті різних святих.

Практично щодня у березні відзначатимуть релігійні свята та дні пам’яті святих.