Федерація шахів Росії офіційно перейшла в Азію, тікаючи від санкцій

За вступ російської федерації шахів до АШФ проголосувало 29 делегатів, один був проти, шестеро утрималися. Перехід відбудеться 1 травня 2023 року.

У ФШР зазначають, що шахова федерація вперше в історії перейшла з одного континенту до іншого.

Членами азійської організації є 52 країни, включно з Індією, Китаєм, Австралією, Японією, Казахстаном, ОАЕ, Узбекистаном, Сінгапуром і Таджикистаном.

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну в лютому 2022 року деякі міжнародні спортивні організації відмовилися від запрошення на свої турніри спортсменів із Росії. Раніше на російських спортсменів поширювалися санкції, введені через застосування допінгу.

Зокрема, Міжнародна шахова федерація (ФІДЕ, FIDE) 16 березня 2022 року оголосила про усунення збірних Росії й Білорусі від змагань під егідою організації.

У березні Європейський шаховий союз (ECU) також тимчасово усунув федерації шахів Росії і Білорусії й заборонив збірним країн брати участь у змаганнях під егідою організації. Водночас, росіянам і білорусам дозволено виступати під прапором ФІДЕ чи інших національних федерацій. 24 липня Генеральна асамблея ECU продовжила дію обмежувальних заходів щодо ФШР і БФШ, писало російське інформагентство РБК.