Джону Траволті 69: згадуємо знакові фільми, завдяки яким прославився кінозірка

18 лютого американський актор Джон Траволта святкує день народження. Цьогоріч кінозірці виповнюється 69 років. Траволта, який оголосив про завершення акторської кар’єри у липні 2020 року, починав творчий шлях з музичних виступів, комедій і мюзиклів. З часом його ролі стали серйозніші, а трилери та кримінальні бойовики зайняли левову частину фільмографії Траволти.

Gazeta.ua розповідає цікаві факти з життя знаменитості.

Траволта народився у сім’ї італійського футболіста та ірландської співачки. З дитинства займався танцями. У 16 років з дозволу батьків покинув навчання у школі та відточував сценічну майстерність.

1977 року став популярним після кінокартини “Лихорадка суботнього вечора”, в якій зіграв головну роль. Траволта став кумиром молоді епохи диско.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дженніфер Еністон святкує 53-річчя: 10 найвідвертіших знімків і фактів з життя кінозірки

Прославився і завдяки участі в культовому фільмі “Кримінальне чтиво” 1994 року. Головний герой був пародією того Траволти, якого знала Америка 1970-х.

1991 року одружився з акторкою Келлі Престон. У подружжя народилося двоє синів та донька. 2009 року старший син Джетт помер після епілептичного нападу. А в липні 2020 року не стало коханої Траволти. Престон боролася два роки з раком грудей. Після смерті дружини актор проводить увесь свій час з дітьми – Елі Блю та Бенджаміном.

Актор має хобі – пілотування. Він придбав три реактивні літаки та Боїнг-707.

Ще один незвичний факт: Траволта не любить сидіти на дієті. Щоб підтримувати хорошу фізичну форму, з’їдає лише половину порції – наприклад, половину бургера.

Також пропонуємо згадати найвизначніші ролі сьогоднішнього іменинника.

“Лихорадка суботнього вечора” (1977)

Юнак Тоні Манеро, якого зіграв Траволта, вдень працює у магазині, а вечори проводить на улюбленій дискотеці. Одного разу він знаходить гідну партнерку, з якою може виграти місцевий конкурс.

Кримінальне чтиво (1994)

Головні герої Вінсент Вега (Траволта) і Джулс Вінфілд (Семюел Лірой Джексон) – злочинці з банди Марселласа Уоллеса. Вони грабують і виконують криваві завдання від боса, а в перервах між цим діляться один з одним історіями з життя.

Без обличчя (1997)

Агент ФБР вистежує небезпечних міжнародних терористів. Операція по захопленню проходить успішно: один з них заарештований, інший – у комі. Але злочинці встигли закласти бомбу з отруйним газом у невідомому місці. Після цього починається таємна операція з пересадками обличчя.

Пароль “Риба-меч” (2001)

Габріель Шир, роль якого дісталася Траволті, – небезпечний шпигун і злочинець. Його мета – викрасти $9 млрд з нелегальних урядових фондів. Разом з хакером Стенлі Джобсоном (Г’ю Джекманом) вони спробують це зробити.

Самотні серця (2006)

Фільм розповідає реальну історію про пару серійних вбивць. Наприкінці 1940-х у США Раймонд Фернандез (Джаред Лето) і Марта Бек (Сальма Гаєк) працювали у дуеті: вони заманювали старих вдів, обкрадали їх і вбивали.

У серпні 2021 року Траволта продав розкішний особняк у місті Клірвотер штату Флорида. Тут померла його дружина Келлі Престон від раку грудей. Разом подружжя тут прожила 3 роки і тепер будинок нагадує акторові про смерть і втрату коханої.