В Україні ліквідували трьох кримінальних авторитетів 90-х – Bellingcat

Назвали трьох російських кримінальних авторитетів, які поїхали на війну, де і були ліквідовані. Вони воювали за ПВК “Вагнер”.

Збройні сили України знищили 59-річного Сергія Максименко (“Олімпієць”), 55-річного Андрія Бережних (“Месник”) і 55-річного Ігора Куска (“Афганець”), повідомляють розслідувачі Bellingcat.

“Ці троє примітні не тільки своїм віком, але і тим, що кожен з них керував жорстокими злочинними угрупованнями в 1990-х роках. … Кожен з цих трьох колишніх ватажків банди намагався боротися за помилування, але замість цього загинув в Україні”, заявляють розслідувачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ЗСУ розповіли, які підрозділи окупантів воюють під Бахмутом

Андрій “Месник” Бережних організував свою банду в Балаково (Саратовська область) і керував нею з 1994 по 2011 роки, згодом був заарештований. Банда займалася торгівлею зброєю, здійснювала збройні напади, вбивства і замахи на бізнесменів. Серед іншого, мав місце напад на місцеву телекомпанію СТВ. У 2013 році Верховний суд Росії засудив Бережних до 25 років позбавлення волі за вбивство і низку інших правопорушень, скоєних у той час, коли він керував бандою. До того він був засуджений за вбивство і замах на 10 осіб саратовським судом.

Сергій “Олімпієць” Максименко очолював в Пензі злочинну групу під назвою “Олімпія”, яка, за інформацією місцевих ЗМІ, незабаром встановила контроль над іншими злочинними угрупованнями за допомогою рекету і лихварства. “Олімпія” діяла протягом 1990-х і 2000-х років та займалася сутенерством, вимаганням і вбивствами. Як лідер банди Максименко в 2014 році був засуджений до 25 років позбавлення волі (це найбільший термін серед 13 членів угруповання).

Ігор “Афганець” Куск ветеран війни в Афганістані, хотів потрапити в Україну ще до того, як був завербований у “Вагнер”. Його дружина розповідала ЗМІ, що він нібито звертався до лідера Чечні Рамзана Кадирова з цього питання.

У 1998 році він створив своє злочинне угруповання “Кусковські” в Татарстані. Воно було особливо активним в Нижньокамську і Казані, значна частина членів ветерани Афганістану, як і ватажок банди. Наприкінці 90-х років “Кусковські” займалися відносно малопомітними злочинами і замовними вбивствами. На початку 2000-х банда вбила двох генеральних директорів казанської будівельної компанії “Татсантехмонтаж”, які, ймовірно, намагалися позбутися злочинців.

ПВК “Вагнера” продовжує вербувати ув’язнених в тюрмах для війни в Україні. Тобто слова засновника ПВК Євгена Пригожина про нібито припинення набору у в’язницях не відповідають дійсності. Разом з тим Пригожин продовжує підігрівати конфлікт із міноборони РФ. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Цвинтар, на якому ховають загиблих на війні найманців ПВК “Вагнер” стрімко зріс у розмірах за останні кілька місяців. Про це свідчать слова очевидців, супутникові знімки та опубліковані в мережі відеозаписи.