Збірна США не поїде на чемпіонат світу з боксу. Серед причин – участь росіян під прапором РФ і фінансування від “Газпрому”

“Будь-яка участь у чемпіонаті світу IBA порушить не тільки санкції Міжнародного олімпійського комітету, підтверджені зовсім нещодавно, а й принципи чесної гри й прозорості”, – ідеться в заяві.

У федерації нагадали, що, згідно із санкціями МОК, Росія і Білорусь не можуть використовувати свою державну символіку на міжнародних заходах. Водночас російські спортсмени виступали під своїм прапором на турнірі IBA Golden Belt Series у Марракеші у 2023 році, й очікують, що російські й білоруські спортсмени виступлять на чемпіонаті світу IBA під своїм прапором.

“Хоча спорт покликаний бути політично нейтральним, багато боксерів, тренерів та інших представників української боксерської спільноти було вбито внаслідок російської агресії проти України, зокрема тренер Михайло Кореновський, який загинув унаслідок влучання російської ракети в житловий будинок [у Дніпрі] у січні 2023 року. Спортивна інфраструктура України, включно з численними боксерськими залами, зруйнована російською агресією”, – нагадали у федерації.

У повідомленні навели й інші причини, які вплинули на рішення бойкотувати ЧС. Серед них – відсутність нейтрального нагляду за іграми на чемпіонатах IBA, порушення в управлінні асоціацією, непрозоре фінансове управління й залежність від компаній, які перебувають під санкціями. Зокрема, підкреслили в заяві, IBA “і далі залишається у фінансовій залежності від “Газпрому” і його дочірніх компаній.

Жіночий чемпіонат світу IBA відбудеться в березні 2023 року в Нью-Делі, чоловічий – у травні у Ташкенті.

Контекст:

28 лютого 2022 року виконавча рада МОК рекомендувала виключити спортсменів РФ і Білорусі з усіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн. Більшість федерацій наслідували рекомендації МОК.

Однак у жовтні рада директорів IBA скасувала заборону на допуск боксерів Росії і Білорусі до змагань під своєю егідою. Згідно з рішенням IBA, росіяни і білоруси можуть виступати зі своїми прапорами й гімном.

Взимку 2022 – 2023 МОК виступив з кількома заявами, у яких зазначив, що, хоча санкції проти Росії й Білорусі як держав залишаються чинними, у МОК вирішили додатково вивчити можливість участі окремих спортсменів з РФ і Білорусі.

Глава НОК України Вадим Гутцайт не відкинув бойкотування Україною Олімпіади, якщо в ній братимуть участь білоруси й росіяни.

Олімпіаду 2024 року в Парижі у разі допуску до змагань російських і білоруських спортсменів можуть бойкотувати до 40 країн, вважає міністр спорту та туризму Польщі Каміль Бортничук.