В Офісі президента нагадали МОК про вбитих Росією українських спортсменів

“Володимир Андрощук, легка атлетика, 22 роки; Євген Малишев, біатлон, 19 років; Іван Бідняк, кульова стрільба, 36 років. Вони вже ніколи не візьмуть участі в Олімпіаді, як і 217 інших українських спортсменів, яких убила Росія. МОК, розповісте про порушення “прав ru-спортсменів” родинам убитих українців?”, – написав він.

Подоляк продублював свій твіт англійською, супроводивши його “кривавим” зображенням олімпійських кілець і закликавши бойкотувати російський спорт.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

6 лютого Верховна Рада звернулася до парламентів країн світу, МОК, національних олімпійських комітетів і міжнародних спортивних федерацій із закликом заборонити участь спортсменів із РФ і Білорусі у міжнародних змаганнях, зокрема в Олімпіаді, до завершення збройної агресії РФ проти України, включно з виведенням окупаційних військ з усієї території України та вирішенням питання компенсації РФ завданих Україні збитків.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, зокрема з території Білорусі. У зв’язку із цим 28 лютого виконавча рада МОК рекомендувала виключити спортсменів РФ і Білорусі з усіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

25 січня 2023 року МОК виступив із заявою, в якій зазначив, що санкції проти Росії й Білорусі як держав залишаються чинними й на жодних змаганнях не можуть бути показано ідентифікаторів цих країн, як-от прапор чи гімн. Однак у МОК вирішили додатково вивчити можливість участі окремих спортсменів із РФ та Білорусі у змаганнях за жорстких умов.

Президент України Володимир Зеленський після цього запросив голову МОК Томаса Баха в Бахмут, “щоб він побачив на власні очі, що нейтральності не існує”. Зеленський 24 січня під час телефонної розмови із президентом Франції Еммануелем Макроном наголосив, що “спортсменам із Росії не місце на Олімпійських іграх у Парижі” 2024 року, а 29 січня написав французькому лідеру листа на цю саму тему.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розкритикував позицію Міжнародного олімпійського комітету щодо можливості участі російських спортсменів в Олімпіаді, заявивши, що “МОК готовий розтоптати могили тисяч невинних людей, яких убили й убивають росіяни”. Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що російські спортсмени не можуть брати участі в Олімпіаді під жодним прапором, оскільки “вони заплямовані кров’ю українців”.

Глава НОК України Вадим Гутцайт не відкинув бойкоту Україною Олімпіади, якщо в ній братимуть участь білоруси й росіяни.

31 січня у МОК заявили, що затверджених санкцій проти російських і білоруських спортсменів не переглядатимуть.

Олімпіаду 2024 року в Парижі у разі допуску до змагань російських і білоруських спортсменів можуть бойкотувати до 40 країн, вважає міністр спорту та туризму Польщі Каміль Бортничук.