Одеса в темряві: яка ситуація зі світлом після аварії на електропідстанції

Аварія на одному з енергетичних об’єктів в Одеській області спричинила значні ушкодження.

Тож зараз давати якісь прогнози щодо завершення ремонту поки зарано. Про це повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко в Telegram.

“На одному з енергетичних об’єктів НЕК Укренерго виникла серйозна аварія, яка спричинила пожежу. Через це практично повністю був знеструмлений Одеській район та місто Одеса. Станом на зараз світла немає майже у 500 тисяч абонентів”, зазначив Марченко.

Він пояснив, що в області були прийняті екстрені заходи для ліквідації наслідків аварії та відновлення роботи енергосистеми. Марченко також провів розмову з прем’єр-міністром України та керівництвом Офісу президента.

“За нашим проханням до Одеси терміново були відряджені міністр енергетики та голова Укренерго. Разом з ними вже провів термінове засідання оперативного штабу з ліквідації аварії та подачі електроенергії до споживачів”, повідомив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аварія на електропідстанції біля Одеси ‒ Шмигаль дав важливі доручення

Голова ОВА зазначив, що до Одеської області впродовж доби буде доставлена певна кількість генераторів, які є в наявності не тільки у Міністерства енергетики, а й в ДСНС. За його словами вони будуть задіяні для підключення критичної інфраструктури.

“Перші генератори чекаємо вже сьогодні ввечері… Пошкодження комплексні та дуже важкі, тож зараз давати якісь прогнози щодо завершення ремонту поки зарано”, підкреслив він.

Пізніше стало відомо, що критичну інфраструктуру Одеси вдалося підключити до енергопостачання після масштабної аварії на одній із високовольтних підстанцій області.

Вже заживлена критична інфраструктура міста системи водопостачання та теплозабезпечення. Про це повідомив голови НЕК Укренерго Володимир Кудрицький на брифінгу, передає Gazeta.ua.

“Найближчими днями будемо працювати з обленерго та Міністерством енергетики, щоб перезаживлювати критичну інфраструктуру на автономні джерела”, сказав він.

За його словами, починаючи з 10 жовтня й особливо в останні два місяці усі три підстанції, які живлять Одесу та область зазнали ушкоджень. По декілька атак відбулося на кожну з цих підстанцій. Внаслідок цього сильно знизилась надійність живлення регіону.

Зазначено, що наразі Укренерго фокусується на відновленні однієї з підстанцій Одеської області.

Масштаб аварії, що сталася вранці 4 лютого на одній з електропідстанцій біля Одеси доволі суттєвий. Тому відключення світла будуть тривалими. Зараз неможливо визначити конкретну годину, коли енергоживлення буде повністю відновлено, повідомили в Укренерго.

Вранці 4 лютого сталася пожежа на електропідстанції у селі Усатове біля Одеси. Це ‒ один з ключових об’єктів енергетичної інфраструктури району. Загоряння призвело до вимкнення світла.