Вчений знайшов зв’язок між сніговою людиною та величезним хижаком

Численні повідомлення очевидців, які нібито бачили снігову людину, можуть допомогти вченим вимірювати популяцію чорних ведмедів.

Цих ссавців так часто плутають з легендарними єті, що ця інформація стала предметом вивчення дослідників, пише New Scientist.

Легенда про снігову людину або єті існує вже 1,5 ст. Ідеться про двоногу мавпоподібну істоту, рясно вкриту шерстю.

Міцно легенда закріпилася серед людей, які живуть в лісах на заході Сполучених Штатів Америки або поруч з ними.

Це спонукало дослідника Флоу Фоксона з фірми з аналізу даних Pinney Associates проаналізувати, чи можуть люди плутати зі сніговою людиною якусь іншу тварину. Наприклад, чорних ведмедів або барибалів. Ці тварини зазвичай пересуваються на всіх чотирьох лапах, але можуть стояти й ходити й на двох задніх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через аномалію в Карпатах прокинулись ведмеді й зацвіли першоцвіти

Фоксон порівняв дані про кількість чорних ведмедів у штатах США та провінціях Канади з кількістю повідомлень про спостереження єті в цих регіонах.

Дослідження показало, що на кожні 900 ведмедів у популяції з визначеного району припадає одне спостереження снігової людини тут же.

Фоксон вважає, що кількість спостережень снігової людини в певному районі може допомогти дослідникам стежити за популяціями чорних ведмедів. Водночас він не заперечує існування легендарної істоти.

Хто така снігова людина або єті

Зазвичай “свідки” описують її як велику волохату істоту або гігантську прямо ходячу мавпу. Кажуть, що вона відрізняється від людини більш щільною та м’язистою статурою, загостреною формою черепа. Має довші руки, коротку шию і масивну нижню щелепу.

Її тіло вкрите густим волосяним покривом, а зріст від середнього людського до 3 м і більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ляля і Малиш із запорізького зоопарку переїхали в Нідерланди: яскраві фото

Але численні повідомлення від тих, хто нібито бачив цю істоту, підкріплюються сумнівними фотоматеріалами та іншими “доказами”.

Тільки в континентальній частині США зафіксували понад 10 тисяч повідомлень від “свідків” єті. Більшість з них були помилковими або містифікаціями.

У США є навіть кілька організацій, які досліджує випадки нібито появи снігової людини. Найстарішою та найбільшою з них є організація польових дослідників Бігфута (bfro).

У США чорний ведмідь зробив 400 “селфі” за допомогою фотопастки дикої природи. Хижак дуже зацікавився камерами, коли натрапив на них.

Фотопастки часто знімають тварин, але більшість із них зазвичай не помічають пристроїв і просто “проходять повз”. Але це не про згаданого клишоногого. Він запам’ятав розташування декількох із камер і підходив туди десятки разів.