“Олімпійським богам час спуститися на землю”. У МЗС України закликали підтримати “марафон чесності” і захистити світовий спорт від “русского мира”

Про це 31 січня під час онлайн-брифінгу, який транслювали у Facebook МЗС України, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

“Президент [України Володимир] Зеленський наголосив, що російська агресія несумісна з олімпійськими принципами. Російських спортсменів не можна допускати до змагань. МОК хоче почепити на росіян білий прапор, але він уже заплямований кров’ю. Олімпійським богам час спуститися на землю”, – наголосив глава зовнішньополітичного відомства України.

Кулеба розповів, що “марафон чесності” вже підтримали прем’єр Естонії, НОК Норвегії, Данії, Латвії, Польщі, депутати Сейму Латвії, міністр спорту Польщі.

“Я користуюся цією нагодою, щоб закликати всі національні комітети, усі країни та всіх спортсменів стати на бік чесного спорту, на бік України, на бік справжніх олімпійських принципів. Приєднуйтеся до “марафону чесності”, ми маємо захистити світовий спорт від “русского мира” з його брехнею, пропагандою, маніпуляціями та брудними грошима”, – наголосив глава МЗС України.

Про запуск “марафону чесності”, мета якого – очистити керівництво міжнародних олімпійських структур “від лицемірства та спроб витягнути у світовий спорт представників держави-терориста”, оголосив 27 січня президент України Володимир Зеленський.

Контекст:

28 лютого 2022 року у зв’язку із вторгненням РФ в Україну виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету рекомендувала усунути спортсменів РФ та Білорусі від усіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

Однак у листопаді президент МОК Томас Бах виступив проти усунення росіян від міжнародного спорту та попросив світових лідерів “підтримати політичний нейтралітет”.

25 січня 2023 року МОК виступив із заявою, у якій зазначив, що санкції проти Росії та Білорусі як держав залишаються чинними і на жодних змаганнях не може бути показано ідентифікаторів цих країн, таких як прапор чи гімн.

Водночас у МОК вирішили додатково вивчити можливість участі спортсменів у змаганнях за суворих умов. Зазначають, що спортсмени братимуть участь у змаганнях лише як “нейтральні атлети” і аж ніяк не представлятимуть своєї держави чи будь-якої іншої організації у своїй країні. Змагатися зможуть лише спортсмени, які повністю підтримують Олімпійську хартію. Ідеться про тих, хто не підтримував війни в Україні. Також мають на увазі лише тих спортсменів, які повністю дотримуються Всесвітнього антидопінгового кодексу та всіх відповідних антидопінгових правил.

Зеленський після цього запросив Баха до Бахмута, “щоб він побачив на власні очі, що нейтральності не існує”. Глава НОК України Вадим Гутцайт 27 січня заявив, що не відкидає бойкоту Україною Олімпіади, якщо в ній братимуть участь білоруси й росіяни.

28 січня радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк зазначив, що, намагаючись повернути російських спортсменів на міжнародні змагання, МОК “просуває людиноненависницьку політику РФ”.

30 січня Подоляк назвав МОК “промоутером війни, убивств і руйнувань”. “Очевидно, що російські гроші, за які купують олімпійське лицемірство, не пахнуть кров’ю українців. Так, пане [глава МОК Томасе] Бах?” – висловився радник глави ОПУ.

30 січня Кулеба вказав, що 45 медалей із 71 на Олімпіаді 2020 у Токіо виграли члени Центрального спортивного клубу армії РФ, яка здійснює звірства в Україні.

У МОК назвали “наклепом” заяви України через імовірну участь російських спортсменів на Олімпіаді 2024.