Польща разом з іншими країнами може висунути ультиматум МОК, якщо росіян і білорусів допустять на Олімпіаду 2024

“Ми вдаємося до низки заходів на міжнародній арені, тут ідеться про міністрів спорту 40 країн, які підписували звернення, щоб створити певний тиск на керівництво Міжнародного олімпійського комітету. Про деталі я поінформую вас, коли буде вже про що інформувати. Бо ситуація вимагає сьогодні, аби спершу менше говорити. Основний тягар у цьому питанні лежить на Польщі й Великобританії”, – сказав міністр спорту Польщі.

Він також вважає сценарій з ультиматумом цілком реальним, проте не хотів би, щоб Польща була єдиною країною, яка висунула ультиматум.

“Тут має бути створення ефективної коаліції країн, без яких організація Ігор була б неможливою”, – зазначив Бортничук.

Контекст:

28 лютого 2022 року у зв’язку із вторгненням РФ в Україну виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету рекомендувала виключити спортсменів РФ та Білорусі з усіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

Однак у листопаді президент МОК Томас Бах виступив проти усунення росіян від міжнародного спорту й попросив світових лідерів “підтримати політичний нейтралітет”.

25 січня 2023 року МОК виступив із заявою, у якій зазначив, що санкції проти Росії й Білорусі як держав залишаються чинними й на жодних змаганнях не може бути показано ідентифікаторів цих країн, як-от прапор чи гімн.

Водночас у МОК вирішили додатково вивчити можливість участі спортсменів у змаганнях за суворих умов. Зазначають, що спортсмени братимуть участь у змаганнях лише як “нейтральні атлети” і в жодному разі не представлятимуть свою державу чи будь-яку іншу організацію у своїй країні. Змагатися зможуть лише спортсмени, які повністю підтримують Олімпійську хартію. Ідеться про тих, хто не підтримував війни в Україні. Також мають на увазі лише тих спортсменів, які повністю дотримуються Всесвітнього антидопінгового кодексу й усіх відповідних антидопінгових правил.

Президент України Володимир Зеленський після цього запросив Баха в Бахмут, “щоб він побачив на власні очі, що нейтральності не існує”. Глава НОК України Вадим Гутцайт 27 січня заявив, що не відкидає бойкоту Україною Олімпіади, якщо в ній братимуть участь білоруси й росіяни.