Шмигаль: амбітний план України – увійти в ЄС за два роки

Прем`єр-міністр Денис Шмигаль озвучив для Заходу, що Україна має намір протягом двох наступних років забезпечити собі членство в Євросоюзі. Таку заяву він зробив у коментарі для Politico, пише Liga.net.

"У нас дуже амбітний план – увійти до Європейського Союзу протягом наступних двох років. Тому ми очікуємо, що цього року, у 2023 році, у нас уже може бути попередня стадія переговорів", – сказав він.

Видання стверджує, що "ніхто в ЄС не вважає це реалістичним", і така позиція Банкової "кидає рукавичку істеблішменту ЄС, який намагається зберегти членство України як набагато віддаленішу концепцію".

3 лютого у Києві відбудеться черговий саміт ЄС-Україна; він уперше пройде на українській землі. Оглядач вважає, що головне завдання єврокомісарів, "ймовірно, полягатиме в управлінні очікуваннями".

Шмигаль також заявив, що сподівається, що в п`ятницю Україна зможе домогтися "істотного стрибка вперед", особливо в конкретних сферах (угода про безвізовий режим для промтоварів, призупинення дії мита на український експорт ще на рік), "активного прогресу" у приєднанні до схеми платежів SEPA (єдина зона платежів у євро) та включення України до зони мобільного роумінгу ЄС.

"Ми очікуємо на прогрес і прискорення на нашому шляху до підписання цих угод", – підкреслив він.

Також читайте: "Умова виживання країни". Чому судова та конституційна реформи важливі для кожного

Один високопосадовець ЄС сказав Politico, що очікування у Києві "досить високі, але необхідно виконати всі умови, які поставила Єврокомісія; це процес, заснований на заслугах".

Гарячою темою та одним із центральних питань при вступі України до ЄС стане боротьба України з корупцією, бо "нам потрібна реформована Україна", сказав ще один топчиновник ЄС: "У нас не може бути такої ж України, як до війни".

Видання пише, що близькі союзники України в ЄС на кшталт Польщі та країн Балтії рішуче підтримують прагнення Києва до членства, але багато представників "старої гвардії ЄС набагато обережніші, оскільки Україна – глобальна сільськогосподарська наддержава – може послабити їхні власні повноваження та пільги".

"Україна та Польща із загальним населенням у 80 млн осіб можуть об`єднатися, щоб змагатися з Німеччиною як політична сила в Єврораді, і деякі стверджують, що Київ стане надмірним тягарем для бюджету ЄС", – зазначила авторка статті.

У липні 2022 року віцепрем`єрка з питань євроінтеграції Стефанишина говорила, що Україна розраховує, що зможе стати членом ЄС протягом п`яти років.
Опитування за жовтень 2022 року показувало, що більшість громадян ЄС підтримували членство України та надання зброї