Прем’єр Естонії: Спорт – інструмент пропагандистської машини РФ, ігнорування якого – перехід на бік агресії

“Розчарована рішенням МОК про допуск російських та білоруських спортсменів до Ігор 2024 року в Парижі. Політично та морально неправильно – час посилювати ізоляцію, не поступатися Росії”, – заявила вона.

Калас наголосила, що спорт є інструментом російської пропагандистської машини, “ігнорування якого означає перехід на бік агресії”.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну (зокрема з Білорусі) 24 лютого 2022 року. 28 лютого виконавча рада МОК рекомендувала виключити спортсменів РФ та Білорусі з усіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи посадовців із цих країн.

На підставі рішення МОК російських спортсменів не допустили до участі в багатьох турнірах, зокрема з тенісу, футболу, хокею, баскетболу, а їхнім представникам заборонили участь у змаганнях, зокрема з фігурного катання. Росію також позбавили права проведення чемпіонатів світу з хокею і волейболу.

Міністр спорту України Вадим Гутцайт заявив на початку квітня, що РФ і Білорусь відсторонені від участі у 90– – 95% світових спортивних змагань.

11 липня віцепрезидент МОК Крейг Ріді сказав, що спортсмени з Росії та Білорусі навряд чи зможуть взяти участь в Олімпійських іграх у Парижі у 2024 році.

15 листопада президент МОК Томас Бах виступив проти усунення росіян від міжнародного спорту й попросив світових лідерів “підтримати політичний нейтралітет”. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відповів, що ідеться про використання спорту для обілення воєнних злочинів, і назвав такі кроки нудотними.

9 грудня саміт МОК залишив у силі санкції стосовно російських й білоруських спортсменів. При цьому в МОК повідомили, що на саміті відбулася “гостра дискусія про участь спортсменів із Росії та Білорусі у міжнародних змаганнях”.

25 січня 2023 року МОК виступив із заявою, в якій зазначив, що санкції проти Росії та Білорусі як держав залишаються в силі і на жодних змаганнях не можуть бути показані ідентифікатори цих країн, такі як прапор чи гімн.

Однак щодо окремих спортсменів з російськими чи білоруськими паспортами більшість учасників кожного із консультаційних дзвінків висловили думку, що необхідно поважати права всіх спортсменів на поводження без будь-якої дискримінації. Тому у МОК вирішили додатково дослідити можливість участі спортсменів у змаганнях за суворих умов. Зазначається, що спортсмени братимуть участь у змаганнях лише як “нейтральні атлети” і аж ніяк не представлятимуть свою державу або будь-яку іншу організацію у своїй країні. Змагатися зможуть лише спортсмени, які повністю підтримують Олімпійську хартію. Ідеться про тих, хто не підтримував війну в Україні. Також маються на увазі лише ті спортсмени, які повністю дотримуються Всесвітнього антидопінгового кодексу і всі відповідні антидопінгові правила.

Президент України Володимир Зеленський після цього запросив Баха до Бахмута, “щоб він побачив на власні очі, що нейтральності не існує”.