Що нас захищає від нового масованого удару РФ: у ЗСУ сказали

У Чорному морі кораблі окупантів перебувають віддалено від досяжності українських сил.

Вороги наразі мають залп з 12 “Калібрів”. Про це розповіла керівниця пресцентру ОК “Південь” Наталія Гуменюк 24 Каналу.

Вона зазначила, що українські захисники вже випробували різні засоби на російських кораблях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ракетний удар по Костянтинівці: що відомо на цю хвилину (кадри 18+)

“Корабельне угруповання Чорноморського флоту тримається в тому самому ракетобезпековому для себе районі, переховуючись від мису Тарханкут аж до Новоросійська. І наразі складається з 12 кораблів. Серед них залишилося два ракетоносії надводний та підводний”, сказала Гуменюк.

“Калібри” є високоточною зброєю і ворог намагається бити по конкретних об’єктах критичної інфраструктури.

“Тому розслаблятися зарано. Треба якомога далі триматися від таких об’єктів і не ігнорувати сигнали повітряної тривоги”, – зауважила речниця.

Гуменюк розповіла, що зараз на Півдні не спостерігають активність ворожої авіації. Вона має потреби у спорядженні й обслуговуванні після масованої ракетної атаки 26 січня. Враховуючи, що окупанти перемістили свої літаки на летовища якомога далі, то є елемент злагодженості дій.

Тобто їм потрібно більше часу на відновлення взаємодії. Тому від масованих ракетних атак, наприклад, зараз нас трохи захищають погода, час і обставини. “Проте зараз у ворога залишилися ще іранські дрони”, наголосила Гуменюк.

Вона зазначила, що поривчастий вітер на Півдні не сприяє запуску, але погода змінюється. Наразі критичних змін у застосуванні іранських дронів немає, але ОК “Південь” фіксує, що ворог використовував дешевший спосіб баражувальних снарядів для розвідування сил ППО й після цього запускав ракети.

“Це можна трактувати як нову тактику, але ми її прорахували ще раніше. Може також зазначити, що останнім часом окупанти надають перевагу ночі. У такий спосіб хочуть захистити дрони від іншої зброї, крім ППО, яку ми теж вдало використовуємо”, додала Гуменюк

Протягом минулої доби російські окупанти завдали 10 ракетних і 26 авіаційних ударів, 81 раз стріляли з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних обєктах у місті Очаків. Є поранені та загиблі серед мирного населення.

Загроза авіаційних та ракетних ударів залишається по всій Україні, повідомляє Генштаб Збройних сил України в ранковому зведенні 28 січня.