Коли винищувачі F-16 з’являться в небі над Україною: що пише світова преса

Після постачання Україні західних танків, що ще кілька місяців тому здавалося немислимим, тепер можуть розпочатися дискусії про винищувачі F-16. У Пентагоні не виключили цього і Нідерланди теж. Амстердам хоче купити винищувачі нового покоління F-35, тож готовий передати свої F-16. Українські пілоти можуть навчитися літати на них за кілька місяців, а техніки їх обслуговувати. Ці літаки не зможуть літати над територією РФ через російські ППО, але зможуть ефективніше працювати в українському небі проти російських ракет та літаків. І характеристики танків Leopard-2, які планує встановити Німеччина. Вони кращі, ніж будь-що, що має Росія. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

“Танки для України колись здавались немислимими. Далі винищувачі?”, CNN, США

Рішення Німеччини, США та інших країн відправити в Україну танки зайшло далі, ніж багато хто вважав реалістичним ще кілька місяців тому. Західні країни, які демонструють єдність і бажають запобігти новому наступу Росії, відкинули побоювання, що досконаліша зброя може спровокувати Володимира Путіна. Викресливши танки зі списку, Київ відновив публічні заклики про західні винищувачі.

Публічно західні лідери утримуються від обговорення відправки винищувачів в Україну, і офіційно вони не фігурували на порядку денному зустрічі у Рамштайні минулого тижня.

Пентагон не виключає передачу Україні будь-яких систем, включаючи F-16

Але якщо минулого року прес-секретар Пентагону заявив, що постачання винищувачів принесуть “трохи збільшені можливості, але високий ризик”, то тепер Джон Файнер, заступник радника США з національної безпеки, каже, що “не виключає будь-яких систем”, включаючи F-16.

Нідерланди також здивували минулого тижня, коли їх глава МЗС сказав депутату, який запитував про F-16, що “коли справа доходить до того, що Нідерланди можуть поставити, немає жодних табу”.

F-16, вперше розроблений у 1970-х високоманеврений реактивний винищувач, здатний нести під крилами шість ракет класу “повітря-повітря” або “повітря-земля”.

Нинішній виробник F-16 Lockheed Martin взяв все це до уваги. Його головний операційний директор Френк Сент-Джон визнав цього тижня, що було “багато розмов про передачу F-16 третьою стороною”, і що нова версія F-16, щойно запущена у виробництво, може допомогти задовольнити потенційний попит.

Існує широке розуміння, що у довгостроковій перспективі Україна перейде на західні літаки зі своїх нинішніх радянських МіГ-29 та Су-27.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Російська Федерація поставила нову ціль” Олександр Мусієнко

У Нідерландів залишилося 24 F-16, але вони планують позбутися їх до 2025 року, оскільки переходять на F-35 літаки наступного покоління. У 2021 році компанія продала назад до США 12 літаків для використання як навчальні. Багато F-16 стануть доступними для продажу в інші країни або, в даному випадку, для постачання в Україну.

Як і багато інших західних озброєнь, наданих досі, F-16 навряд чи стане для Києва чарівним засобом.

“Самі собою я б не сказав, що вони змінюють правила гри. Танки, системи більшої дальності, такі як HIMARS, здатні виводити з ладу російські системи радіолокації. У поєднанні з F-16 ця комбінація може допомогти Україні переламати ситуацію”, каже Тім Свейс, директор із досліджень Гаазького центру стратегічних досліджень.

За словами Джастіна Бронка, старшого наукового співробітника RUSI, Королівського інституту об’єднаних озброєнь, ключова перешкода велика система ППО Росії.

Ідея, що західні винищувачі дозволять Україні здійснювати бойові вильоти над Росією – фантазія. Росіяни зможуть їх збивати своїми ППО так само, як українці російські літаки зараз

“Ідея, що західні винищувачі дозволять Україні здійснювати бойові вильоти над Росією у звичному розумінні просто фантазія. Росіяни зможуть їх збивати своїми ППО так само, як українці зараз збивають російські літаки”, – каже Бронк.

За його словами, F-16 в найближчому майбутньому буде в основному оборонною зброєю для українських військових, що дозволить їм краще збивати російські ракети і захищатися від будь-яких нині рідкісних російських польотів за лінію фронту. Навіть як зброя для захисту наземних військ F-16 може виявитися складною зброєю для України, але вона має бути в її арсеналі.

“Більшість західних ракет класу “повітря-земля” для безпосередньої авіаційної підтримки оптимізовано для доставки з середньої висоти за допомогою системи для наведення, і це не дуже зручно біля лінії фронту через російську ППО”, – сказав Бронк.

Значна ППО України та Росії означають, що майже за рік війни жодна сторона не досягла переваги у повітрі.

“Щоб мати можливість ефективно використовувати F-16, Україна має досягти переваги у повітрі. Це означає, що вона повинна буде знищити насамперед російські ЗРК С-400, а бажано ще й С-300”, – каже Пітер Вейнінга, полковник у відставці ВПС Нідерландів.

Навіть якщо західні країни вирішать дати Україні F-16, їм доведеться подолати значні логістичні перешкоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Для України ключова ціль – Мелітополь” – Сергій Грабський

“Ми даємо їм те, що, на нашу думку, вони можуть використовувати, обслуговувати та підтримувати. F-16 дуже складна система”, – заявила заступник прес-секретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

Українських пілотів спочатку треба навчити керувати літаком.

Юрій Ігнат, представник командування ВПС України, сказав, що навчання може зайняти від кількох тижнів до кількох місяців, залежно від досвіду пілота. Прес-секретар Пентагону, бригадний генерал Пет Райдер підтвердив цього тижня, що йому “не відомо про якихось українських пілотів, які зараз проходять навчання в США”.

Бронк заявив, що в Україні є багато підготовлених пілотів літаків.

Це питання декількох місяців навчити українських льотчиків винищувачів літати на F-16

“Якщо хтось є кваліфікованим і досвідченим льотчиком-винищувачем літаків радянських типів, це питання кількох місяців, щоб навчити його володіти чимось на зразок F-16”, – сказав він.

Далі Україна має визначити, як і де експлуатується винищувач. Почасти успіх України в управлінні літаками, незважаючи на загрозу атак Росії, пов’язаний з використанням нею невеликих авіабаз. Але, як попередив Бронк, “більшість українських авіабаз, які використовують українські ВПС для розосереджених операцій, щоб уникнути ударів, за західними стандартами мають досить грубу поверхню та вони досить короткі”.

Найбільшим вузьким місцем може бути складний режим обслуговування F-16. До цього тижня адміністрація Байдена чинила опір надсиланню танків M1 Abrams в Україну через їхню складність обслуговування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Відбувається перша війна за участі роботів” Валерій Яковенко

Багато європейських країн експлуатують F-16, включно з сусідньою Польщею, а це означає, що серйозні питання можна вирішувати за кордоном. Але повсякденне технічне обслуговування мають виконувати в Україні.

“Це надзвичайно складний літак, особливо з погляду програмного забезпечення. Вони спроектовані та побудовані зовсім інакше, ніж МіГ-29 та Су-27, які українські техніки, які мають високу кваліфікацію, звикли експлуатувати та обслуговувати”, – сказав Бронк.

Українські техніки можуть навчитися їх обслуговувати протягом кількох місяців або в Україну можуть відправити західних підрядників, наражаючи їх на ризик атак з боку Росії.

Як і всі інші рішення про відправку зброї в Україну, передача F-16 досі впиралася в політику.

“Політичні питання серйозніша проблема, ніж логістичні”, – сказав Вейнінга.

F-16 дадуть Україні можливість, якщо вона подолає ППО, завдати удару Росії зі зброї американського виробництва далеко за лінією фронту, навіть по території РФ.

З літаком F-16 можна прилетіти до Москви і бомбити Кремль

“З літаком F-16 можна прилетіти до Москви і бомбардувати Кремль. Я не думаю, що українці на це підуть, але це пов’язано з ризиком. Це може призвести до ескалації, на яку ми справді не хочемо йти”, – каже Вейнінга.

Як і у випадку з німецькими танками Leopard-2, найімовірнішим сценарієм для F-16, якщо він з’явиться, буде широка європейська коаліція, що зменшує політичний ризик для будь-якої окремої країни. А оскільки F-16 американська зброя, все зводиться до волі США, які мають дати згоду на будь-яку передачу літака.

Чиновники національної безпеки Білого дому кажуть, що дали Україні те, що їй потрібне, а не те, що вона хоче.

“Ми адаптуватимемо наші рішення про допомогу до того, що, на нашу думку, українцям потрібно, і що, на їхню думку, їм потрібно для тієї фази боротьби, в якій вони знаходяться”, – сказав Файнер.

“Що робить версію Leopard A6 такою сильною у боротьбі з Росією”, Die Welt, Німеччина

Перш ніж Україна зможе отримати свої перші західні танки, українські військові мають вирішити різні завдання та перевчити свої танкові екіпажі та ремонтні бригади. Це може бути складніше, ніж спочатку вважалося. Мало того, що існують серйозні конструктивні різницю між різними танками НАТО, існує також півдюжини різних версій самих Leopard-2, деякі з них не використовують навіть однакових боєприпасів.

На подив багатьох спостерігачів, українці не отримають від Бундесверу старіших моделей A4, а 14 нових Leopard 2A6. Їх німецький Бундесвер ввів в експлуатацію на початку 2000-х. Важлива відмінність від інших моделей гармата. У той час як його попередник, Leopard 2A5, має ту ж 120-мм гармату, що й американський танк Abrams, ствол A6 приблизно на 1,5 метра довший.

Снаряди з Leopard 2A6 можуть пробити навіть останню версію російської активної броні

Чим більше енергії передається снаряду, тим вища початкова швидкість. До них належить недавно розроблений 120-мм боєприпас DM63. Вони летять зі швидкістю, яка в п’ять разів перевищує швидкість звуку, і, згідно з західними дослідженнями, можуть пробити навіть останню версію російської активної броні.

Потужна гармата L55 визначає використання Leopard 2A6 проти новітніх російських танків з такою бронею, як у T14 Armata. З іншого боку, українцям залишається налагодити власну логістику боєприпасів для A6. Крім того, екіпажі повинні бути навчені експлуатації та технічному обслуговуванню. Починаючи з моделі А5, електроніка значно складніша, ніж у російських танків Т72. Наприклад, Leopard-2 знає своє становище на території завдяки GPS.

Калькулятор балістики включає такі фактори, як нахил, вітер та температура. Leopard-2 має так звану техніку “мисливця-вбивці”, починаючи з моделі A5. Командир може використовувати перископ, щоб знайти ціль незалежно від навідника і передати навіднику. Після натискання кнопки гармата автоматично наводиться на ціль, виявлену командиром.

Ще однією відмінністю А5 та А6 від більш старої моделі А4 є власний бронезахист. Починаючи з моделі А5, на вежі встановлювалася характерна клиноподібна додаткова броня, яка призначена для захисту від нових російських протитанкових систем та проти керованих ракет із подвійним кумулятивним зарядом.

Як добре працює броня, покаже її використання в Україні. Це не робить Leopard 2 невразливим, але набагато ефективнішим, ніж броня на A4.

Якщо українцям у майбутньому доведеться налагодити логістику для Leopard-2 A4, A5, A6, Abrams та Challenger-2 на додаток до їх T72, то західні танки можуть швидко вийти з ладу через відсутність ремонтних потужностей та запчастин.

Поставлені Німеччиною Panzerhaubitzen 2000 вже мають бути доставлені до Словаччини для ремонту. Зброя відповідно відсутня на фронті тривалий час. Щось подібне може загрожувати і Leopard-2.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив про постачання танків Leopard Україні й дозволив іншим країнам зробити те саме. Це сталося після того, як США погодилися поставити близько 30 своїх танків Abrams. Leopard в Україну потраплять, мабуть, швидше, ніж Abrams, бо на них простіше навчитися воювати, і вони простіші в експлуатації. На першому етапі коаліція європейських країн, ймовірно, дасть ЗСУ біля батальйону танків Leopard A6. Це сучасна версія, до якої є запчастини. Загалом Україні потрібно бригаду, близько 400 західних танків, для перелому на полі бою. В Україні за чотири дні звільнили 15 чиновників на хвилі боротьби з корупцією.