Видобувне підприємство Житомирщини працювало на гауляйтера Сальда ‒ СБУ

У Житомирській області керівництво місцевої видобувної компанії працювало на гауляйтера захопленої Росією частини Херсонщини Володимира Сальда.

Саме його родина була кінцевим бенефіціаром цього підприємства. Воно займалося видобутком, оброблянням і продажем граніту в промислових масштабах. Про це повідомляє Служба безпеки України.

Частину отриманих прибутків ділки спрямовували на потреби окупаційних органів на тимчасово захопленій території півдня України.

“У вересні торік накладено арешт на активи комерційної структури за співпрацю з поплічниками країни-агресора. Крім цього, під час досудового розслідування викрито схеми, які використовували очільники компанії для виведення грошей у тінь та їх подальшого використання в інтересах ворога”, ‒ ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У поплічника Сальдо знайшли годинник “від Путіна”

За даними слідства, для реалізації оборудок організатори штучно занижували обсяги видобутої сировини та об’єми продажу готової продукції. Змінювали також її цінову категорію. Окрім того, вносили недостовірні відомості до звітної фінансово-господарської документації.

У результаті державний бюджет України втрачав мільйони гривень несплачених податків.

“При цьому зловмисники “відмивали” одержані “прибутки” через афілійовані фірми. Зокрема у вигляді придбання технологічної продукції нібито для потреб підприємства. Встановлено, що злочинна схема завдала збитків держбюджету на більше ніж 4,5 млн грн”, ‒ ідеться у повідомленні.

Нині керівнику видобувної компанії повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу. Ідеться про відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, і зловживання повноваженнями.

У фігурантів провели обшуки. Виявили фінансово-господарську документацію, чорнові записи, а також банківські картки з доказами оборудок. Слідчо-оперативні дії тривають.

Працівники Державного бюро розслідувань спільно зі співробітниками прокуратури провели обшук у головного колаборанта Херсонської області Володимира Сальдо. У його маєтку та за вдома у поплічників зрадника знайшли документи РФ з прямими вказівками до вчинення злочинів проти України. Про це повідомила пресслужба ДБР.

До суду передали обвинувальний акт щодо п’ятьох колаборантів. Під час окупації росіянами Херсона зловмисники брали участь у “рейдах” по будинках місцевих жителів, яких намагались залучити до співпраці з ворогом. Про це повідомила Служба безпеки України.