Ігнат про збиття найнебезпечніших ракет: американські Patriot змінять ситуацію 

Українські засоби протиповітряної оборони не можуть ефективно знищувати певні типи ворожих ракет, зокрема “Кинджал”.

Однак коли на бойове чергування стануть американські протиракетні системи Patriot, ситуація зміниться. Про це заявив речник командування Повітряних сил України Юрій Ігнат у коментарі NV.

За його словами, ефективність роботи української ППО складає понад 80%. Але оцінювати, збільшився чи зменшився ступінь пошкоджень критичної інфраструктури від кожної атаки, некоректно.

“Одного разу може прилетіти менше ракет, які нанесли менше шкоди, а наступного значно більше”, пояснив Ігнат.

Він відзначив, що після ракетних ударів розпочинається інформаційний раунд протистояння із російськими пропагандистами. Наша сторона звітує, що знищила майже усі повітряні цілі, а вороги переконують своє населення в успішному ураженні “важливих об’єктів інфраструктури”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба: ракетний удар це відповідь Путіна ЮНЕСКО

“Ми ж намагаємось давати об’єктивну інформацію. Якщо були (Росією запущені. Gazeta.ua) “Кинджали”, то вони точно були і вразили свої цілі, як і декілька інших ракет (під час удару 26 січня. Gazeta.ua)”, пояснив Ігнат.

Речник додав, що ворог намагається використовувати рельєф, зокрема, річище річок, притискаючись до землі. Щоб уникати ураження ППО. Тому його ракети “пірнають” у річище Дніпра і “ховаються” там деякий час.

“Однак знаємо, що вони там є”, запевняє Ігнат.

Він нагадав, що російську стратегічну авіацію після атак дронів перемістили у дальні області РФ, зокрема і до Мурманська. Однак це майже ніяк не ускладнює росіянам процес завдання ударів ракетами повітряного базування серії “Х”. Бомбардувальники долітають до району Каспійського моря з різних аеродромів і звідти атакують Україну, каже Ігнат.

Patriot (“Петріот”) – це система керованих ракет класу “земля-повітря”, яку вперше розгорнули в 1980-х роках. Вона може вражати літаки, крилаті ракети та балістичні ракети меншої дальності.

Україна отримає три батареї такої ППО: від Сполучених Штатів Америки, Німеччини та Нідерландів.

Однак для повного закриття неба над Україною потрібно два комплекси ППО Patriot. Один такий комплекс налічує вісім-дев’ять батарей. Загалом Україна потребує від 16 до 18 батарей Patriot, повідомив військовий експерт Роман Світан.

Уранці 26 січня Росія масовано обстріляла Київ та інші регіони України крилатими ракетами. Повітряна тривога тривала близько 4 год. Ворог запустив 55 ракет, сили ППО збили 47. 20 крилатих ракет “приземлили” на підльоті до Києва та над столицею.

Пуски ворожих ракет були з літаків Ту-95, Су-35, МіГ-31К та кораблів в акваторії Чорного моря. Серед ракет стратегічні крилаті Х-101, Х-555, гіперзвукові Х-47 “Кинджал”, крилаті корабельні “Калібр”, а також керовані авіаційні ракети Х-59.

На 15:00 26 січня 11 людей загинули і 11 отримали поранення внаслідок обстрілу, за даними ДСНС.