Винищувачі F-16 для України ‒ у Білому домі зробили заяву

Сполучені Штати Америки готові “дуже обережно” обговорювати з Києвом і союзниками ідею постачання винищувачів в Україну.

Про це заявив заступник радника Білого дому з питань національної безпеки Джон Файнер, повідомляє Reuters.

За його словами, у США не виключають “жодних конкретних систем”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Reuters: Дві європейські країни готові передати Україні нові системи ППО

“Ми намагалися пристосувати нашу допомогу до тієї фази бою, в якій перебувають українці”, ‒ сказав Файнер, відповідаючи на запитання про надання Україні американських винищувачів F-16.

Водночас на пресбрифінгу в міноборони США заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх не підтвердила, але й не спростувала, наміри надати Україні винищувачі F-16. За її словами, Сполучені Штати “не збираються нічого прибирати зі столу” в плані широких обговорень допомоги Україні.

Представниця Пентагону також повторила позицію офіційного Вашингтона, що США мають намір “забезпечувати Україну тим, що їй потрібно в короткостроковій і довгостроковій перспективах”.

Франція не відкидає постачання сучасних винищувачів в Україну. Але це може статися лише в тому випадку, якщо таке постачання не призведе до ескалації війни та підриву національної чи європейської безпеки. Про це в інтерв’ю The Guardian заявив голова комітету Національної асамблеї з питань національної оборони та збройних сил Франції Томас Гасіллуд.

Західні союзники почали дебати про постачання Україні сучасних винищувачів. Це сталося після оголошення про передачу танків, передає Politico з посиланням на західних військових чиновників та дипломатів.