Сутичка між Пригожиним та Гіркіним: у США пояснили її значення

Конфлікт між фінансистом групи “Вагнера” Євгеном Пригожиним і колишнім “міністром оборони” так званої ДНР Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) викриває нову сферу конкуренції між російськими націоналістичними групами.

Обидві змагаються за політичний вплив у Росії. Таку думку висловили аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у новому звіті.

У ISW вважають, що Пригожин і Гіркін обидва критики ведення війни президентом Росії Володимиром Путіним. Імовірно, змагаються за вплив і опіку серед провійськових політиків, розчарованих ходом війни.

Водночас атаки Пригожина проти Гіркіна може піти на користь Путіну, допускають експерти.

Пояснюють: Пригожин дуже помітний у російському інформаційному просторі, і багато військових блогерів у відповідь на цю перепалку звинуватили Гіркіна у відсутності бойового досвіду і боягузтві.

“Пригожин, можливо, намагався підірвати авторитет Гіркіна, щоб отримати вплив у націоналістичному просторі, одночасно, але не обов’язково навмисно, дискредитуючи одного з найвідоміших критиків Путіна”, йдеться у звіті.

У ISW припустили, що Пригожин, ймовірно, намагається максимізувати свій вплив, щоб уникнути долі Гіркіна, якого Кремль змістив з “посад” після того, як його бойовики відступили зі Слов’янська і його причетності до збиття літака рейсу 17 Малайзійських авіаліній у липні 2014-го.

В інституті вказують і на те, що американське міністерство фінансів оголосило про нові санкції, спрямовані проти глобальної мережі підтримки групи “Вагнера”, ймовірно, у відповідь на відновлення зусиль групи “Вагнера” щодо операцій за межами України.

Про який конфлікт йдеться між Євгеном Пригожиним і Ігорем Стрєлковим йдеться.

Напередодні власник “Вагнера” запросив ексватажка донецьких бойовиків приєднатись до його війська в Україні. Пригожин каже, що вирішив прийняти Гіркіна у ПВК незважаючи “на вкрай негативне ставлення” до нього. У відповідь Стрєлков запропонував обговорити пропозицію.