Могли б потягнути на “Оскар” – в ГУР розповіли про потужні інформаційні спецоперації ФСБ проти України

Росія постійно проводить проти України інформаційно-психологічну операцію (так звану ІПСО).

Для цього залучають дуже потужні і дороговартісні сили. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов на брифінгу в Медіацентрі Україна Укрінформ.

“У цілому подібними операціями займаються групи, які працюють у всіх російських спецслужбах – це і ФСБ, і ГРУ. Окремо є центри ІПСО і в генштабі РФ. Якщо говорити про кількість ІПСО в РФ, то це наймасштабніша бойова мережа, яка сьогодні існує, напевно, у світі”, – сказав Юсов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія перекинула до Білорусі ще два ешелони військової техніки моніторинг

За його словами, ІПСО “це історія не лише про розп’ятого хлопчика, якого фізично не було”. “Багато випадків, коли відбуваються дороговартісні постанови, цілі театральні дійства. Зокрема, це вагони з російськими військовими, які катаються туди-сюди, щоб створити чергову інформаційну хвилю про те, що скоро буде напад з Білорусі”, – зазначив представник розвідки.

Також брехливими є заяви РФ про те, що Україна нібито обстрілює Запорізьку атомну електростанцію.

“Це системна і дороговартісна робота. І є такі ІПСО, які могли б потягнути на “Оскар” чи “Золотий глобус””, – зауважив Юсов.

Ключові атаки ІПСО зараз спрямовані на підрив стійкості українського суспільства. Зокрема у зв’язку з відключеннями електроенергії та щодо дискредитації мобілізації, підрив віри у владу. Також є спекуляції на тему розкрадання зброї, голоду через війну. Крім того, РФ збурює світ ядерною тематикою.

Американські військові аналітики припустили, що Кремль розмістив на будинках у Москві ППО, щоб створити провокаційні меседжі в інформаційному просторі РФ для посилення антиукраїнських настроїв.

19 січня у мережі з’явилися численні фото і відео з системами ППО на дахах будівель у різних районах Москви та Підмосков’я. Було відомо щонайменше про п’ять таких випадків. Зокрема, опубліковано фото будівлі міноборони РФ з комплексом “Панцир-С1”. А 20 січня з’явилось відео щодо ППО за 10 км від резиденції президента Росії Володимира Путіна в Москві.