Як швидко зварити смачну квасолю: перевірені способи

Є чимало смачних страв, до яких додають квасолю. Це надзвичайно поживні та корисні бобові. Але не всі господині можуть її вдало приготувати, аби була не занадто твердою і не розварилася.

Аби страва вдалася, насамперед важливо перебрати квасолю, вона не повинна бути старою, бобові, які пролежали понад рік не будуть м’якими, скільки їх не вари. Потім промийте квасолю під холодною водою, пише ТСН.

Як замочувати квасолю перед приготуванням

Замочена квасоля вариться набагато швидше. Під час замочування частково розчиняються олігосахариди, що викликають підвищене газоутворення у кишківнику. Також квасоля втрачає фітинову кислоту, яка перешкоджає всмоктуванню цинку, кальцію, магнію та заліза.

Квасолю можна залити холодною водою, у пропорції один до п’яти. Та залишити щонайменше на 12 год.

Набагато швидше справа піде, якщо замочувати квасолю у гарячій воді у тій же пропорції, що у холодній. Гарячий спосіб існує у двох варіантах просто залити гарячою водою бобові або доведення квасолі до кипіння до декілька хвилин, а потім настоювання.

Як приготувати квасолю без замочування

Поставте варитися квасолю як завжди. Після закипання води додайте до неї харчову соду буквально на кінчику ножа. Сода зменшить час варіння квасолі до години.

Другий спосіб полягає у додаванні до квасолі холодної води під час варіння. Поставте незамочену квасолю на вогонь у великій каструлі. Щойно вода закипить, додайте до неї склянку холодної води. Так повторіть 4-5 разів. Таким способом квасоля може зваритися за 40 хв.

Як варити квасолю у каструлі, мультиварці, скороварці, мікрохвильовій печі

У каструлі квасолю залийте водою, так щоб вона покривала її повністю. Варити потрібно на невеликому вогні, краще не накривати кришкою, щоб не збіглася, за потреби доливати воду у каструлю.

У мультиварці квасолю краще готувати в режимі “тушкування” від півтори години й довше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пироги можна, а котлети не варто: яку їжу краще підготувати для блекауту

Щоб зварити квасолю в скороварці, залийте її водою так, щоб чаша була заповнена не більше ніж наполовину. Закрийте кришкою та поставте на сильний вогонь. Коли з клапана почне виходити пара, зменште вогонь та варіть 10-15 хв. Після зніміть скороварку з плити та не відкривайте 20-30 хв.

Швидко можна зварити квасолю в мікрохвильовій печі. Для цього потрібно висипати її в скляний посуд, залити холодною водою, потім поставити в мікрохвильову піч на 10 хв на максимальну потужність. Після цього квасолю потрібно перемішати, посолити та знову поставити варитися на 15-20 хв до повної готовності.

Якщо картопля почала проростати, її вживання стає небезпечним для здоров’я. Можна легко отруїтися. У пророщеній картоплі сильно збільшується рівень токсичної речовини соланін.

Однак пророслу картоплю таки можна вживати, але з нею потрібно правильно поводитися. Першочергово під час чищення потрібно зрізати товстий шар шкірки приблизно у 2-3 мм. Крім цього, потрібно добре вирізати ножем місця, з яких ростуть паростки. Самі паростки також дуже токсичні, як і місця, де картопля позеленіла.