Як прати речі, щоб вони не линяли і не втрачали колір: корисні поради

Яскраві кольорові речі мають привабливий вигляд і виглядають, як нові, навіть якщо ви носите їх давно.

На жаль, іноді після прання речі линяють і втрачають свій первісний вигляд. Gazeta.ua дасть кілька дієвих порад, які дозволять зберегти колір речей під час прання.

Завжди читайте інструкцію

Виробник завжди вказує інформацію про оптимальну температуру та режим прання, який найкраще підходить для тканини.

Протестуйте річ перед пранням

Якщо ви сумніваєтеся у стійкості кольору і побоюєтеся, що під час прання одяг може полиняти, влаштуйте йому перевірку. Намочіть невелику ділянку, а якщо річ нова, то можна скористатися тим самим шматочком тканини, яку зазвичай прикріплюють разом із етикетками.

Потім пропрасуйте вологу тканину через білий папір. Якщо вона забарвилася, значить при пранні на високих температурах цей одяг полиняє. Тому однозначно замочуємо лише у прохолодній воді (або взагалі пропускаємо цей етап) та вибираємо у пральній машинці делікатний режим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вивести плями від зеленки: легкі та перевірені роками способи

Правильне сортування

За кольором: тут все зрозуміло яскраві та темні речі можуть пофарбувати світлі, особливо якщо ви оберете надто високу температуру.

За вагою: це сортування за щільністю тканин. Тобто сині джинси та блакитний топ не потрібно завантажувати разом у пральну машину незважаючи на одну кольорову гаму. Тяжкі речі на кшталт пледів або рушників можуть пошкодити тонкі тканини

За типом тканини: синтетика линяє легше, ніж натуральні тканини. Бавовна і льон зазвичай міцніше забарвлені.

За текстурою: ворсисті речі на зразок рушників або светрів не варто прати разом з матеріалами, які буквально “збирають” на себе ворс та порошинки. Звичайно, йдеться про оксамит і вельвет.

За новизною: досвідчені господині радять окремо прати старі та нові речі. Тут все логічно у новій речі ще надто багато пігменту, який вона “з радістю” віддасть вже після першого прання

Правильна температура прання

Гаряча вода один із головних ворогів кольорових речей. Якщо режим прання у машині передбачає вибір температури, краще зупинитися на нижній межі. Але загалом температура для прання пофарбованих речей не повинна перевищувати 30°С.

Це ж стосується й замочування прохолодніша вода щадить забарвлені тканини. Бувають винятки, але краще перед пранням вивчити ярличок на одязі, так ви точно не помилитеся і не зіпсуєте речі.

Підберіть правильний засіб для прання

Порошки, капсули та рідкі мийні засоби мають свої переваги та недоліки, тому для кожної тканини краще підбирати свій.

Чистити пральну машину потрібно регулярно. Це дозволить не лише позбутися неприємних запахів, які часто виникають у пралці, а й продовжити термін служби машини.

Для очищення підійдуть як спеціалізовані засоби, так і продукти, які завжди є під рукою. Основні методи чищення пральної машини зібрала Gazeta.ua.