МОК виступив із заявою про можливість участі у змаганнях спортсменів із РФ та Білорусі

Звертання є результатом зустрічі Виконавчого комітету МОК. Дискусії складалися з трьох частин: санкції проти РФ та Білорусі, солідарності олімпійського руху з українськими спортсменами та українською олімпійською спільнотою, а також можливість допуску до спортивних змагань окремих спортсменів із російським чи білоруським паспортом.

МОК зазначає, що санкції проти Росії та Білорусі як держав залишаються чинними. Жодні міжнародні змагання не можуть відбуватися в Росії чи Білорусі. На жодних змаганнях не може бути показано ідентифікаторів цих країн, таких як прапор або гімн. Офіційних представників влади Росії та Білорусі не може бути акредитовано чи запрошено на міжнародні зустрічі або змагання.

У заяві йдеться про те, що МОК повністю підтримує та висловлює солідарність із Національним олімпійським комітетом України й українськими атлетами.

Щодо окремих спортсменів із російськими або білоруськими паспортами, більшість учасників кожного з консультаційних дзвінків висловили, що необхідно поважати права всіх спортсменів на звернення без будь-якої дискримінації. Уряди не мають вирішувати, які спортсмени можуть брати участь у яких змаганнях, а які ні, наголошують у повідомленні. Тому в МОК вирішили додатково вивчити можливість участі спортсменів у змаганнях за суворих умов.

Зазначають, що спортсмени братимуть участь у змаганнях лише як “нейтральні атлети” і аж ніяк не представлятимуть своєї держави чи будь-якої іншої організації у своїй країні.

Змагатися зможуть лише спортсмени, які повністю підтримують Олімпійську хартію. Ідеться про тих, хто не підтримував війни в Україні. Також мають на увазі лише тих спортсменів, які повністю дотримуються Всесвітнього антидопінгового кодексу та всіх відповідних антидопінгових правил. Індивідуальні перевірки мають проводити для всіх заявлених спортсменів, ідеться у заяві.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого. 28 лютого виконавча рада МОК рекомендувала усунути спортсменів РФ та Білорусі від усіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

На підставі рішення МОК російських спортсменів не допустили до участі в багатьох турнірах, зокрема з тенісу, футболу, хокею, баскетболу, а їхнім представникам заборонили участь у змаганнях, зокрема з фігурного катання. Росію також позбавили права проведення чемпіонатів світу з хокею та волейболу.

Міністр спорту України Вадим Гутцайт заявив на початку квітня, що РФ та Білорусь усунено від участі у 9095% світових спортивних змагань.

11 липня віцепрезидент МОК Крейг Ріді говорив, що спортсмени з Росії та Білорусі навряд чи зможуть узяти участь в Олімпійських іграх у Парижі 2024 року.

Проте 5 жовтня Міжнародна асоціація боксу скасувала заборону на допуск спортсменів із РФ та Білорусі до змагань.

15 листопада Бах виступив проти усунення росіян від міжнародного спорту та попросив світових лідерів “підтримати політичний нейтралітет”. Кулеба відповів, що йдеться про використання спорту для обілення воєнних злочинів, і назвав такі кроки нудотними.

9 грудня саміт МОК залишив чинними санкції щодо російських та білоруських спортсменів. Водночас МОК повідомили, що на саміті відбулася “гостра дискусія щодо участі спортсменів із Росії та Білорусі у міжнародних змаганнях”.