“Що особливого для України в німецьких танках Leopard-2” – The Washington Post

Стаття у виданні The Washington Post

Оскільки війна в Україні наближається до річної позначки, Київ підштовхує західних союзників дати сучасні танки для боротьби з російськими військами. Є одна модель, яку хочуть українці Leopard-2 німецького виробництва.

Інші країни пропонували різні танки. Наприклад, Велика Британія раніше цього місяця пообіцяла 14 моделей Challenger-2. Але швидкість і простота Leopard-2, а також те, що їх уже багато в Європі, зробили їх привабливішими для Києва.

У середу Німеччина оголосила про плани поставити Україні 14 танків Leopard-2 і дозволити іншим країнам відправити свої такі ж, що поклало край багатомісячним дебатам між західними союзниками.

Ось що треба знати про Leopard-2, і чому Україна каже, що вони їй потрібні.

Чому Україна віддає перевагу Leopard-2?

Leopard-2 був уперше представлений у 1979 році. З того часу кілька разів модернізувався, здобувши репутацію одного з найкращих танків у світі.

Він був розроблений західнонімецьким виробником зброї Krauss-Maffei Wegmann для заміни оригінального танка Leopard, який надійшов на озброєння у 1965 році. Leopard-2 – досконаліший, ніж багато танків радянської доби, що перебувають на озброєнні російських та українських військ.

Leopard-2 мають сучасну оптику, зокрема, тепловізійну, що дозволяє діяти вдень та вночі, та швидкість до 70 км/год

Навіть старі версії танка мають сучасну оптику, зокрема, тепловізійну, що дозволяє їм діяти вдень і вночі, а також приближення та лазерний далекомір для відстеження цілей. За словами виробника, танки розраховані на швидке пересування – максимальна швидкість близько 70 км/год, незважаючи на їхню 55-тонну вагу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Російська Федерація поставила нову ціль” Олександр Мусієнко

Leopard-2 також має багато функцій, призначених для захисту екіпажу. Роздільна зберігання боєприпасів дозволяє уникнути руйнівних вибухів усередині танка, характерних для російських танків Т-72, де боєприпаси зберігаються під екіпажем.

Танк рухає дизельний двигун, який відносно легко заправляти, і який дозволяє проїхати близько 340 км дорогою. Він також використовує стандартні 120-мм боєприпаси НАТО, які дадуть Україні доступ до ширшого кола постачальників, ніж для нинішніх танків, яким потрібні 125-мм боєприпаси.

Скільки у нас є Leopard-2, і де вони знаходяться?

За оцінками дослідників, у Європі понад 2000 танків Leopard-2. За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень, більше половини з них є більш старими варіантами 2A4 і 2A5, зокрема, понад 200 знаходяться на зберіганні в самій Німеччині.

У вівторок представник німецької групи озброєнь Rheinmetall повідомив, що за потреби компанія може поставити Україні 139 танків Leopard-2, хоча деякі з них надійдуть не раніше кінця року або на початку 2024 року.

Багато з тих, що вже експортовані з Німеччини, були відправлені до європейських країн або держав-членів НАТО, таких як Канада та Туреччина. Інші країни, які купили Leopard-2, включають Сінгапур, Чилі та Катар.

Україна зосередилася на Leopard-2 через те, що їх так багато в Європі. Тут їх можна легко транспортувати до поля бою

Україна зосередилася на Leopard-2 через те, що їх так багато в Європі. Тут їх можна легко транспортувати до поля бою. Але за угодами з країнами-покупцями Берлін має схвалити будь-які передачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Для України ключова ціль – Мелітополь” – Сергій Грабський

У записці, опублікованій у вересні, Європейська рада з міжнародних відносин закликала західні країни підтримати план відправки Leopard-2 до України, заявивши, що “чим більше країн пожертвують танки, то легше буде розділити тягар їхньої передачі”.

А як щодо альтернатив, включаючи американський M1 Abrams?

Коли справа доходить до основних бойових танків, Leopard-2 має одного головного суперника – M1 Abrams американського виробництва.

M1 Abrams, що знаходиться на озброєнні з 1980 року, має характеристики, аналогічні Leopard-2, але з деякими явними перевагами. Сучасні версії мають шари броні зі збідненого урану, які дають екіпажу значні переваги.

У телефонній розмові раніше цього місяця канцлер Олаф Шольц запропонував президенту Джо Байдену, що для того, щоб Німеччина могла розблокувати пакет танків Leopard-2 для України, Вашингтон має відправити M1 Abrams.

Адміністрація Байдена стверджує, що танки американського виробництва мають низку недоліків для застосування в Україні. Проте тепер США готові дати Україні щонайменше 30 танків Abrams.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Відбувається перша війна за участі роботів” Валерій Яковенко

Танки Abrams використовують реактивне паливо, яке набагато важче дістати порівняно з дизельним, що використовується в Leopard-2. Хоча колись цей танк важив 60 тонн, з роками його вага збільшилась. Нові версії можуть важити майже 75 тонн, що додає логістичних труднощів. Наприклад, це велика вага для проїзду мостом. Вони також мають складні вимоги до технічного обслуговування та вимагають спеціальної підготовки екіпажу.

Переклад Gazeta.ua