Львівські лікарі успішно провели унікальну операцію: подробиці

У Львові провели унікальну операцію з пересадки легень від посмертного донора. Тривала 16 год.

Це друга така операція в Україні і перша, яку наші лікарі провели самостійно без допомоги іноземних колег, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я України.

Легені отримав киянин 56-річний Олексій Чернишков, ліквідатор аварії на ЧАЕС. Мав тотальну бульозну емфізему ледь міг самостійно пройти 30 м. Сам виховує 11-річного сина. На операцію зважився саме через дитину. Наразі дихає самостійно і почувається чудово.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОЗ пояснили ситуацію із ліками для онкохворих

Донором став 54-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. Його рідні погодилися віддати органи, врятувавши не тільки Олексія, а ще п’ять життів. Крім легенів лікарі змогли пересадити серце, печінку і нирки. Всі операції пройшли вдало.

Історичну операцію виконала команда Першого медоб’єднання Львова на чолі з кардіохірургами Романом Домашичем та Ігорем Гуменним.

У Польщі вперше пересадили донорське серце українці. Через війну, яку веде РФ із 24 лютого, багато громадян України втратили доступ до медицини, тому така підтримка від поляків украй необхідна.

36-річна Юлія давно страждала на серцеву недостатність. Її серце не могло повноцінно забезпечувати кровопостачання організму через рідкісну форму кардіоміопатії. В Україні жінка чекала на донора та операцію, але війна все змінила. Юлія у важкому стані потрапила в Польщу. Місцеві лікарі знайшли для неї донора.