Цвинтар “вагнерівців” збільшився в сім разів завдяки ЗСУ

Цвинтар, на якому ховають загаблих на війні найманців ПВК “Вагнер” стрімко зріс у розмірах за останні кілька місяців.

Про це свідчать слова очевидців, супутникові знімки та опубліковані в мережі відеозаписи, пише The New York Times.

Так, супутниковий знімок, зроблений 24 січня, показує близько 170 ділянок для поховання в районі кладовища. Це в сім разів більше того, що було в листопаді 2022-го.

Про існування цвинтаря поблизу основного тренувального центру найманців в селі Молькін Краснодарського краю вперше написав у грудні колишній офіцер ВПС РФ Віталій Вотановский. Він документує випадки загибелі росіян під час бойових дій в Україні.

Говорить, місцезнаходження кладовища могло б залишитися невідомим, якби місцеві жителі не розказали йому, що там ховають “вагнерівців”. Протягом кількох візитів він фотографував все більше надгробків і завантажував їх у свій Telegram-канал.

Мертвих може бути навіть більше, ніж могил. Зокрема місцеві жителі розповіли йому, що багато бойовиків, швидше за все, були кремовані.

На відео, яке з’явилося у вересні торік, Євген Пригожин натякнув на існування кладовища під час вербування в’язнів у російській тюрмі. Обіцяв подбати про їхні останки, якщо вони загинуть у бою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеки Пригожина: на фронті лишилася лише п’ята частина “вагнерівців”

Згодом прокремлівські ЗМІ опублікували кілька відео, на яких ватажок найманців покладає квіти до могили на кладовищі. Також видно ряди свіжовикопаних могил. Більшість імен, які були написані на надгробках, є в базі даних людей, засуджених за злочини в Росії.

На іншому відео Пригожин відвідав каплицю “Вагнера”, приблизно за 12 км від кладовища. На відео помітні ряди чорних стін, що містять відсіки, типові для поховання кремованих останків. Кожен відсік має ідентифікаційний номер і викладку бойових нагород загиблого. The Times ідентифікувала загалом 21 стіну в каплиці, кожна з яких містить 42 відсіки.

Приватна військова компанія “Вагнер” облаштувала ще одне кладовище для своїх найманців. Їх ховають у безіменних могилах. Відповідні кадри виклав офіцер Збройних сил України Анатолій Штефан “Штірліц” в Telegram. Де саме відзняте відео, не уточнюється.

За словами Штефана, “вагнерівці” не зраджують традиціям, ховаючи своїх “200-х”. На кадрах видно понад сотню свіжих могил із фірмовим похоронним вінком “Вагнера”. На території “вагнерівського могильника” працює екскаватор. Спецтехніку залучили для облаштування нових могил.