Чому День студента не можна відзначати 25 січня: справжня історія свята

В Україні, як і в більшості цивілізованих країн світу, День студента відзначають 17 листопада. Хоча дехто досі вважає, що свято припадає на 25 січня.

Вони помилково святкування пов’язують з Тетяниним днем, пише ТСН.

Такі паралелі існують лише в Росії. Саме 25 січня імператриця Єлизавета підписала указ про заснування Московського університету. Тому тут вирішили зробити день офіційним святом, а мученицю Тетяну визнати покровителькою студентів.

Українці та європейці відзначають День студента наприкінці осені. Хоча сьогодні для нас це свято, присвячене воно страшним подіям. Його започаткували для вшанування пам’яті юнаків, які загинули в окупованій Празі 1939 року.

Тоді нацисти розстріляли лідерів чеської спілки студенства, ще 1,2 тис. осіб відправили до концтабору. Дев’ятьох студентів стратили навіть без ув’язнення чи суду. Після трагедії всі чеські вищі навчальні заклади закрили до закінчення Другої світової війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українці відпочиватимуть у лютому: календар свят та вихідних

Саме на честь цих подій та задля вшанування пам’яті молодих людей на Світовому конгресі визнали 17 листопада Днем студентів (Днем пам’яті загублених життів чеських студентів).

Тетянин день традиційно відзначають 25 січня. Свято встановлене церквою на честь священномучениці Тетяни. За церковними переказами, вона жила в Римі у II-III століттях. Тоді ранні християни переживали жорстокі гоніння.

Тетяна була донькою римського проконсула, який був вірним християнином. У 18 років дівчина присвятила своє життя Господу, допомагала бідним. Особливо опікувалася вагітними та хворими. Потім до влади прийшов префект Ульміян. Він дуже жорстоко ставився до християн. Дізнавшись, що Тетяна сповідує цю релігію, він спочатку хотів вмовити дівчину відректися від своєї віри. Але вона не зреклася Бога, тому Тетяну піддали жорстоким тортурам.