У болоті вчені зробили незвичайне відкриття

Заболочені дерев’яні артефакти Залізного віку знайшли археологи під час розкопок у Бедфордширі, Англія.

Дослідники з Лондонського музею археології зробили відкриття під час робіт із модернізації дороги від A428 Black Cat до Caxton Gibbet, повідомляє Mola.

Відкриття дуже рідкісне, бо зазвичай деревина розкладається та руйнується грибками та мікроорганізмами. Менш ніж 5% археологічних пам’яток по всій Англії зберегли дерев’яні артефакти. Але завдяки заболоченню кисень не зміг проникати у деревину і бактерії не розмножились.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли монастир давньої королеви

Під час розкопок знайшли сліди неглибоких колодязів для збору води. В одному з них були 2000-річні дерев’яні сходи, що чудово збереглися. Дослідники знайшли плетені панелі, покриті мазком із бруду, щебеню та соломи або шерсті тварин, щоб вирівняти колодязь, на додаток до невеликих стовпів та шматків дерева.

“Ми можемо багато чого навчитися у цих дерев’яних предметів. Крім можливості побачити, як люди виготовляли та використовували їх у повсякденному житті, з’ясування того, який тип дерева вони використовували, розповість нам про дерева, які росли у цьому районі. Це може допомогти нам реконструювати, як ландшафт виглядав би на той час і як цей ландшафт змінювався протягом усієї історії”, повідомили в університеті.

У Швеції археологи знайшли два древні мечі вікінгів всередині кам’яної поховальної камери. Зброю ніхто не чіпав протягом 1200 років, тож знахідка може багато розповісти про життя людей, які жили тут у ті часи. Мечі виявили у провінції Вестманланд на великій похоронній ділянці, де розташовані понад 100 поховань. Останні датують періодом між 600 та 1 тис. роками нашої ери.