“Росія невдовзі може зробити війну в Україні ще кривавішою” – Фріда Гітіс

Думки на сайті CNN оглядачки Фріди Гітіс

Війна в Україні незабаром може стати набагато гіршою. Росія може готуватися до великого весняного наступу, і він може статися ще до того, як почнуть танути зимові сніги.

Пора дати Україні те, що їй потрібно, щоб захистити себе та вигнати російських загарбників. Але попри разючу єдність і прихильність, деякі прихильники України на Заході чинять перешкоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Російська Федерація поставила нову ціль” Олександр Мусієнко

Україна вважає, що Кремль може зробити ще один ривок, щоб захопити Київ, і очікує, що Володимир Путін мобілізує ще близько 500 тис. військових на додаток до 300 тис. мобілізованих наприкінці минулого року.

Москва заперечує, що планує другу мобілізацію, але незалежне російське агентство новин “Воля” з посиланням на джерела в російській армії повідомило, що Москва планує набрати ще 700 тис. військових. Крім того, Україна також стикається з більш ніж 50 тис. найманців з приватної армії, більшість з яких російські зеки, звільнені в обмін на участь у війну.

Це вирішальний момент для України у вирішальне десятиліття для світу Ллойд Остін

У п’ятницю міністр оборони США Ллойд Остін заявив: “Це вирішальний момент для України у вирішальне десятиліття для світу” після зустрічі найвищих західних союзників України на авіабазі Рамштайн у Німеччині.

Україна бореться проти Росії, яка давно була згубною силою на світовій арені, яка дестабілізує. Захід намагається відкалібрувати свою підтримку, але результат зустрічі в Рамштайні розчарував Київ і тих, хто вважає, що Росію слід перемогти.

Остін повторив, що США продовжуватимуть підтримувати Україну “скільки буде потрібно”, закликавши друзів Києва “копати ще глибше”. Однак попри вмовляння, міністри оборони не впоралися з одним з головних завдань зустрічі, вирішивши не відправляти танки, які, за словами України, їй потрібні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Для України ключова ціль Мелітополь” Сергій Грабський

Рішення щодо танків заблокувала Німеччина, яка не бажає відправляти свої танки Leopard 2 або давати дозвіл іншим країнам, які володіють ними, на це. Берлін боїться, що Москва сприйме присутність німецьких танків як провокацію, і хоче, щоб США надіслали свої танки для прикриття.

Вашингтон посилає бойові бронемашини й інше важке озброєння, але стверджує, що його танки Abrams не підходять для цієї війни, бо навчання щодо їх експлуатації потребує забагато часу та їх складно обслуговувати. Вони наполягають, що німецькі танки підходять краще.

Блокування передачі необхідної зброї Україні це, скажімо так, не Німеччина у найкращому її прояві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Відбувається перша війна за участі роботів” Валерій Яковенко

Прибічники України зі Східної Європи, які зазнали вторгнення Росії у XX столітті, були люті. Глава МЗС Польщі розкритикував Німеччину, нагадавши Берліну, що це не навчання, “українська кров проливається по-справжньому”. Три балтійські країни зажадали від ФРН діяти “негайно”.

Розчарований президент Володимир Зеленський заявив: “Немає раціональної причини, чому Україна досі не отримала західних танків”.

Воюючи з російськими солдатами та найманцями, Україна турбується ще про одне. Київ стурбований зміною політичного балансу у Вашингтоні після того, як республіканці, деякі з яких щиро підтримують Україну, взяли під контроль Палату представників. Українцям потрібна стала та потужна підтримка, яку вони отримують з Америки.

Дивлячись здалеку, може легко скластися враження, що Путін може незабаром закінчити свою війну в Україні. Зрештою, цей конфлікт став справжньою катастрофою для Москви, навіть попри те, що вона продовжує вбивати десятки мирних жителів, бомблячи житлові будинки, і попри періодичне символічне просування вперед.

Проте Путін не збирається зупинятися. Він змусив замовкнути ліберальних критиків удома, але на нього тиснуть крайні праві в РФ, зокрема ті, хто володіє найманими арміями і хвалиться своєю доблестю, насміхаючись з російської армії. Наприклад, Євген Пригожин, який керує ПВК “Вагнера”.

Путін вивчив неправильний урок з історії. Наполеон і Гітлер були загарбниками. Російська імперія та СРСР захищалися. Цього разу Росія агресор

Крім того, Путін, який вважає себе знавцем історії, можливо, має на увазі деякі з найбільших перемог росіян, які вони вирвали з лап поразки. Росії вдалося відбити вторгнення Наполеона і нацистів, але нинішній Путін вивчив неправильний урок з доблесті своїх попередників. Наполеон та Гітлер були загарбниками. Російська імперія, та СРСР захищалися. Цього разу Росія агресор. Україна має перевагу на своєму полі, включаючи невичерпну рішучість перемогти ненависного загарбника.

Насправді історія вчить нас іншому. 2008 року Путін вторгся у Грузію і зумів захопити частину її території. 2014 року вторгся в Крим, і йому це зійшло з рук. Потім торік вирішив взяти всю Україну. Урок у тому, що коли експансіоністські воєнні авантюри Кремля закінчуються успіхом, за ними слідує нова агресія, нові війни, нові незаконні анексії територій сусідів. Перемоги Москви призводять до нових агресивних війн із боку Росії.

Відбиття російського нападу найкращий спосіб забезпечити мир у майбутньому

Відбиття цього нападу найкращий спосіб забезпечити мир у майбутньому, підтвердити уявлення, що ненаситна країна не може просто проковтнути мирного сусіда. Ми думали, що ці думки зникли після Другої світової війни.

Зрозуміло, Німеччина вийшла з тої війни з пацифістськими нахилами. Але урок Другої світової у тому, що не можна дозволяти агресивним деспотам отримувати прибуток.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц не наважується відправити танки воювати з Росією, як це зробила Німеччина в 1940-х, але він також може вивчити з історії неправильні уроки. Тоді німецькі танки вторглися в суверенну країну. Цього разу вони захищатимуть жертву агресії.

Дехто навіть стверджує, що досвід Другої світової покладає на Німеччину унікальну моральну відповідальність за забезпечення Києва тим, чого він потребує. Коли нацисти вторглися в СРСР, вони вторглися в Україну, одну з республік Союзу.

Після того, як міністри оборони в Рамштайні заявили, що не вирішили, чи відправляти танки, Зеленський, явно розчарований, підтвердив, що Україні терміново вони потрібні, але додав коментар, який інтригує: “Не про все можна оголошувати публічно”.

Рано чи пізно, я майже не маю сумніву, танки прийдуть. Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус вже наказав провести інвентаризацію танків Leopard та запропонував іншим країнам, які володіють ними, розпочати підготовку на випадок, якщо Німеччина санкціонує передавання. Краще пізно ніж ніколи, але немає ні причини, ні виправдання для відтермінування, бо Росія збирається зробити війну в Україні ще кривавішою. Вікно для запобігання набагато триваліший війні може незабаром зачинитися.

Переклад Gazeta.ua