F-16 для України: у ЗСУ зробили заяву щодо підготування пілотів

Українські пілоти ще не починали навчання на американських винищувачах F-15 та F-16.

Така хибна думка (що пілоти вже навчаються. Gazeta.ua) сформувалася через рішення США виділити $100 млн на 2023 рік для навчання українських пілотів на американських бойових літаках. Про це в ефірі телемарафону повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

“Від цієї інформації відштовхувалися вже й медіа: оскільки виділені гроші, то вже навчаються. На жаль, не навчаються, тому що не ухвалено рішення і досі про той тип літаків, який ми зможемо отримати від наших партнерів. Буде літак, буде навчання на тому літаку”, пояснив Ігнат.

Водночас він зазначив, що українські пілоти мають великий досвід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подоляк розповів про успіхи у справі передачі літаків F-16

“Пілоти вже пробували тоді керувати цим літаком. Вони їх опанують за кілька тижнів. Справа в іншому потрібно навчитися воювати на цьому літаку, працювати в складі підрозділу: це в парі, в ескадрильї, завдавати ударів як по повітряних, так і по наземних цілях. У цьому і полягає час навчання тривалий”, сказав Ігнат.

За словами Ігната, для опанування цих літаків за гарного сценарію потрібно пів року.

“Льотчики, з якими мені доводилося спілкуватися, кажуть, що близько пів року це за гарного сценарію можна буде опанувати цей літак як бойовий”, додав він.

Речник командування Повітряних сил ЗСУ наголосив, що літаки Україні вкрай необхідні бо це невіддільна частина оборони.

“Загалом у світі це нормальна система, коли система ППО складається і з наземних засобів, і з повітряних”, сказав Ігнат.

За даними Повітряних сил, вже фактично відомо, який тип літаків може отримати Україна від західних союзників і якими будуть терміни підготування особового складу.

Про це в ефірі телемарафону повідомив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат.

Ігнат розповів, що авіаційна тема ніколи не сходила з порядку денного. Питання постачання літаків постійно порушує найвище військове керівництво й представники України в різних міжнародних колах.