У Міноборони розслідують діяльність керівника департаменту держзакупівель

Голова Національного агентства запобігання корупції Олександр Новіков виніс припис міністру оборони Олексію Резнікову про проведення службового розслідування щодо керівника департаменту держзакупівель.

Розслідування дасть змогу з’ясувати обставини надання для НАЗК недостовірної інформації про аудиторський звіт та порушення термінів відповіді. Про це повідомляється на сайті НАЗК.

Керівника департаменту зможуть притягнути до дисциплінарної відповідальності в рамках військового статуту.

16 січня НАЗК склало адміністративний протокол про правопорушення, пов’язане з корупцією, щодо керівника департаменту держзакупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони Богдана Хмельницького.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал із закупівлями харчування: заступник Резнікова подав у відставку

“У межах перевірки наявності корупційних ризиків Міністерства оборони, яка тривала до кінця грудня, НАЗК звернулося з вимогою надати копію аудиторського звіту Департаменту внутрішнього аудиту міністерства. Завдяки аналізу таких звітів Агентство може встановити, наскільки ефективно певна установа вживає заходів для мінімізації корупційних ризиків у своїй діяльності”, – йдеться у повідомленні.

Хмельницький у відповідь на вимогу надіслав листа, у якому заявив, що такого звіту немає і надати його він не може. Пізніше стало відомо, що цей посадовець під підпис ознайомився із цим звітом задовго до того, як написав НАЗК про те, що звіту немає.

Чиновник порушив термін відповіді, зазначений законом “Про запобігання корупції”.16 січня, одночасно зі скеруванням адмінпротоколу до Солом’янського суду Києва, НАЗК звернулося до Міністерства оборони з пропозицією усунути Хмельницького від виконання обов’язків заступника директора департаменту на період розгляду цієї справи в суді.

Міністерство оборони закуповує продукти для військовослужбовців удвічі утричі дорожче, ніж у роздрібних магазинах Києва. Контракт на понад 13 млрд грн Міноборони уклало з фірмою зі статутним капіталом 1000 грн, повідомили минулого тижня ЗМІ.

Після цього президент Володимир Зеленський заявив, шо буде “детальний розбір” щодо закупівель для військових.

Компанія “Актив компані”, яка постачає продукти для Міністерства оборони України, пояснила, що ціни, зафіксовані в договорі, містять не лише ціну за товар, а й транспортування продуктів в будь-яку точку України за заявкою військової частини, оновлення харчів, термін яких підходить до завершення.