Президент Фінляндії у Києві зробив заяву про Leopard

Фінляндія обговорює можливість утворити потужний підрозділ танків Leopard у Європі для України.

Про це сказав президент Фінляндії Саулі Нійністе на спільному з президентом України Володимиром Зеленським брифінгу у Києві.

“Нам треба мати на увазі, що дискусія, яка триває з приводу танків, це з приводу більшого підрозділу. Взяти один танк тут, інший там недостатньо. Має бути потужний підрозділ у Європі. Ми обговорюємо можливість створити такий підрозділ, розглядаємо варіанти”, сказав Нійністе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба про танки Leopard: перебуваємо на фінальній стадії

Фінляндія є однією з небагатьох країн у Європі, яка проводить призов до лав збройних сил, має досвідчених інструкторів та інфраструктуру, сказав Нійністе.

“З-поміж тих країн, що мають “Леопарди” понад 10 у Європі, у Фінляндії унікальне становище. Тому що ми єдина країна-член ЄС, але не член НАТО, що має найдовший кордон в Європі з РФ після вас”, заявив.

Фінляндія є другом України, сказав Зеленський.

“Стійкість України це ключова передумова безпеки кожного з інших сусідів Росії та усієї Європи, а отже, і глобальної безпеки. Саме у такій оптиці ми з партнерами сприймаємо ситуацію і саме на такій основі діємо, зокрема з нашими друзями з Фінляндії”, заявив.

Фінляндія надала Україні вже 12 пакетів оборонної допомоги. Взаємодіє у відновленні української енергетики після ударів російських терористів, сказав Зеленський.