У МЗС зробили гучну заяву про мир і переговори з РФ

Якщо вся міжнародна спільнота займе тверду позицію, то в Москви не залишиться варіантів, окрім як припинити вбивства в Україні й почати предметні переговори.

Партнери повинні змушувати йти на поступки не Україну, а Російську Федерацію, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в колонці для Politico. Міністр нагадав, що деякі з партнерів уже намагалися тиснути на Київ.

“Попри всі вади Мінського процесу, Україна дотримувалася своїх зобов’язань. Разом із Францією та Німеччиною ми прагнули прозорого врегулювання та справедливого миру. Російський режим, у свою чергу, не виконав жодного пункту Мінських угод”, ідеться у повідомленні.

Очільник МЗС підкреслив, що тепер, коли Кремлю не вдалося досягти цілей своєї повномасштабної агресії, російський диктатор Володимир Путін намагається перехитрити Україну та міжнародне співтовариство.

“Останні заяви Росії натякають на бажання забезпечити нову “мінську угоду”, нову пастку для світу. Але РФ насправді хоче паузи, а не миру. Сьогодні Путін зробив останню ставку, вирішивши продовжити геноцидну загарбницьку війну проти України будь-якою ціною. Це означає, що з ним більше нема про що говорити. Він зробив свій вибір і повинен бути переможений”, наголосив Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 11 місяців повномасштабної війни Зеленський показав нові фото незламної України

Міністр зауважив, що голосу Заходу недостатньо, щоб вирішити глобальну безпекову кризу, спровоковану війною Росії, і гарантувати довгостроковий міжнародний мир.

“Ми досягли переломного моменту, коли позиція держав Глобального Півдня може допомогти досягти цього результату. Важливий кожен голос і кожна країна, тому що в статуті ООН немає великих і малих держав, впливових і невпливових, чемпіонів і аутсайдерів. Ті, хто щиро прагне миру, мають долучитися до консолідованих міжнародних зусиль із впровадження української формули миру”, написав Кулеба.

Він підсумував, що доля дипломатичного розв’язання війни залежить від активізації та використання своєї ваги та впливу країн Азії, Африки, Близького Сходу та Латинської Америки.

Збройним силам України потрібні не кілька десятків танків. 10-50 машин, обіцяних Києву різними країнами, не вирішать проблему на полі бою.

У Росії, яка розпочала повномасштабну війну, у рази більше цієї техніки, заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю німецькому телеканалу ARD. Водночас надана техніка, хоч і в невеликій кількості, зіграє іншу важливу роль покаже єдність світу і мотивуватиме українських військових на боротьбу проти агресора.