Як стабілізатори напруги рятують домашню техніку

З постійними відключеннями електроенергії стабілізаційними чи аварійними уже звикли жити всі українці. Ракетні атаки ворога, що нищать критичну інфраструктуру, поставили енергетичні компанії в скрутне становище, в умови суцільної економії. Та навіть якщо світло вимикають за графіком, з дотриманням чітких термінів, це дуже шкодить домашній побутовій техніці. Тож, з огляду на прогнози енергетиків щодо планових відключень як мінімум упродовж зими 2023 року краще заздалегідь подбати про убезпечення приладів.

Принцип дії стабілізаторів напруги

Утримати стабільну напругу в межах 220230 В за пошкодженої енергосистеми майже нереально. Коли світло вмикається після декількох годин знеживлення, показник нерідко сягає 250 В, тому попит на стабілізатори напруги в Україні різко зріс. Ці невеличкі прилади з транзистором та набором діодів беруть удар на себе та запобігають загорянню телевізора, комп’ютера, холодильника, пралки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо вимкнули опалення: шість способів зігрітися вночі

Коли коливання в мережі не перевищують 10%, сучасна побутова техніка справляється з ними сама завдяки вбудованим захисним блокам. Якщо ж стрибки більші, починає працювати стабілізатор: він вирівнює потік струму до норми. За критичних навантажень (300 В і більше), пристрій припиняє подачу електрики, допоки мережа не повернеться до норми.

Типи та особливості приладів

Для домашнього використання вам знадобиться однофазний стабілізатор. Більш потужні моделі встановлюються безпосередньо на електрощит, бюджетні вмикаються в розетку та захищають один вибраний вами прилад.

Окрім стрибків напруги пристрій може убезпечити техніку від:

● високочастотних перешкод;
● короткого замикання;
● перегріву;
● перевантажень.

Найбільш вдосконалена конструкція в тиристорних/симісторних стабілізаторів. Вони швидше реагують на зміни в електромережі. Але й коштують значно дорожче за інші види аналогічного обладнання. Якщо хочете зекономити, придбайте у квартиру релейний або сервоприводний прилад. Електромеханічні моделі не підійдуть для умов, де потрібне часте регулювання через постійні коливання.

Не виникне проблем і зі встановленням пристрою на щиток. З монтажем впорається один електрик. Жодних дозвільних документів отримувати не потрібно. Єдина умова: стабілізатор має розташовуватися на магістралі після лічильника, бо в іншому разі претензії пред’являть енергокомпанії, тому що прилад теж споживає електрику. Також бажано, щоб на корпус не потрапляли прямі сонячні промені.

Наостанок зауважимо: не перекладайте усю відповідальність за збереження техніки на стабілізатор. Ставтеся до електробезпеки серйозно. Не залишайте на ніч заряджатися смартфони, планшети, ноутбуки. Вимикайте з розетки все, що може бути без живлення. Та не забувайте натиснути на червоні кнопки на мережевих фільтрах.

У Держпродспоживслужбі підготували низку рекомендацій, що дозволять максимально зберегти продукти при тривалих відключеннях світла та харчуватися безпечно.

Насамперед потрібно зробити необхідний запас питної води. А на перспективу ‒ уточнити на електронній мапі ‒ де знаходяться найближчі до вашої домівки бювети.