Завбільшки з Лондон: в Антарктиді відколовся гігантський айсберг

Величезний айсберг розміром зі столицю Великої Британії відколовся від антарктичного шельфового льодовика.

Гігантський айсберг площею майже 1550 кв. км відірвався від шельфового льодовика Бранта товщиною 150 м, повідомляє NDTV. Айсберг відколовся, коли тріщина, відома як Прірва-1, повністю пройшла через шельфовий льодовик.

“Подія не пов’язана зі зміною клімату. Це було очікуваною частиною природної поведінки льодового шельфу Бранта”, заявили в британській Антарктичній службі (BAS).

Це вже другий подібний розрив за останні два роки. У лютому 2021 року від шельфового льодовика Бранта відколовся айсберг площею 1270 кв.км. BAS повідомила, що новий айсберг трохи більше, і , ймовірно, дрейфуватиме в тому ж напрямку через течію.

Обидві ці події відбулися через 10 років після того, як вчені BAS вперше виявили зростання великих тріщин у льоду. До цього останній великий шматок відірвався від Бранта у 1971 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супутники й пташиний послід допомогли вченим знайти нову колонію пінгвінів

За останні 20 років втрата льоду з льодовикового щита Гренландії зросла. У новому дослідженні експерти змогли виміряти крижаний покрив на відстані 300 кілометрів від узбережжя і з’ясували, що витончення льоду поширилося набагато вище за течією льодовика, ніж вважалося раніше. Так, на відстані 100-200 км вгору за течією від узбережжя льодовий покрив зменшився на 2-3 метри всього за 10 років. Танення льоду в Гренландії простежується до 250 км углиб суші.

Супутник Національного управління з аеронавтики й дослідження космічного простору Terra сфотографував уламок найбільшого у світі айсберга 135 км завдовжки і 26 км завширшки, який скоро має розтанути. Це найбільший уламок найбільшого у світі айсберга, який відколовся від західної сторони шельфового льодовика Ронне в Антарктиді у травні 2021 року. Згодом він розколовся на три частини.