Скандал із закупівлями харчування: заступник Резнікова подав у відставку

У вівторок, 24 січня, заступник міністра оборони України В’ячеслав Шаповалов подав у відставку.

Його прохання вже підтримав голова міністерства Олексій Резніков. Міністр також звернувся з відповідним поданням до Кабінету міністрів України. Про це йдеться в офіційному повідомленні Міноборони.

“В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, попросив звільнити його, щоб не створювати загрози для стабільного забезпечення Збройних Сил України внаслідок кампанії звинувачень, пов’язаних з закупкою послуг харчування. Не зважаючи на те, що озвучені звинувачення є необґрунтованими та безпідставними, заява В’ячеслава Шаповалова про звільнення є достойним вчинком в традиціях європейської та демократичної політики, демонстрація того, що інтереси оборони є вищими, ніж будь-які кабінети чи крісла”, наголошують в Міноборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У “Слузі народу” заявили про “перекручування і пересмикування”

У міністерстві вважають, що такий крок “дозволить зберегти довіру суспільства та міжнародних партнерів та забезпечити об’єктивність під час додаткових уточнень та можливих розслідувань”.

“І це та філософія, яку сповідує команда Міноборони”, йдеться у повідомленні.

У міністерстві також назвали здобутки Шаповалова на посаді. Зокрема, зазначають, що проведено демонополізацію послуги харчування ЗСУ.

“Багатомільярдний ринок став більш прозорим і стійким до стресів. Знищено монополії у секторі забезпечення паливо-мастильними матеріалами, де залежність по окремим позиціям від одного постачальника була тотальною. Тепер цієї вразливості немає. У резервах ЗСУ чверть мільйона бронежилетів та понад 150 тис. шоломів. Вдалося не тільки повністю забезпечити наших воїнів. Але й сформувати запас міцності, частиною якого є потужні українські виробники. На складах сотні тисяч комплектів зимової та літньої форми, інших предметів речового забезпечення. Після подолання критичного відрізку, коли ми були змушені імпортувати значний обсяг товарів, вкладаються системні зусилля у збільшення спроможностей вітчизняних виробників”, зазначають у Міноборони.

Міністерство оборони закуповує продукти для військовослужбовців удвічі утричі дорожче, ніж у роздрібних магазинах Києва. Контракт на понад 13 млрд грн Міноборони уклало з фірмою зі статутним капіталом 1000 грн, повідомили минулого тижня ЗМІ.

Після цього президент Володимир Зеленський заявив, шо буде “детальний розбір” щодо закупівель для військових.

Компанія “Актив компані”, яка постачає продукти для Міністерства оборони України, пояснила, що ціни, зафіксовані в договорі, містять не лише ціну за товар, а й транспортування продуктів в будь-яку точку України за заявкою військової частини, оновлення харчів, термін яких підходить до завершення.