Китай допомагає Кремлю у війні проти України – ЗМІ

Деякі державні компанії Китаю забезпечують Росію допомогою у військових діях в Україні.

Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена надала китайському уряду докази такої допомоги, пише Bloomberg із посиланням на власні джерела.

За даними джерел, ця допомога має економічний та нелетальний військовий характер, а також дозволяє ухилятись від накладених на Росію санкцій. Жодних інших подробиць вони не надали.

За словами джерел, ця тенденція стривожила США настільки, що офіційні особи порушили питання перед своїми китайськими колегами та попередили про наслідки надання матеріальної підтримки у війні.

Попри те, що ця інформація не є офіційно підтвердженою, посадовці США вже заявляли про те, що відносини між Росією та Китаєм зараз надзвичайно тісні, і Китай робить більше, ніж будь-коли, для підтримки Росії.

Люди, обізнані з думкою адміністрації, охарактеризували діяльність державних підприємств як свідоме сприяння Росії у її військових діях. Водночас вони не уточнили, які саме докази має адміністрація. Лише повідомили, що зібрані докази вивчаються, аби визначити їх значущість.

Висновок про те, що китайські компанії підтримують вторгнення, може мати тривожні наслідки для політики США щодо Росії та Китаю.

Стратегія США щодо України частково базується на ізоляції уряду президента Володимира Путіна та прагненні придушити його економіку для того, аби перешкодити військовим зусиллям. Збільшення підтримки з боку Китаю може значно підірвати цю стратегію.

І у випадку, якщо Байден і його радники визначать, що уряд Китаю причетний до дій цих державних підприємств, або мовчазно погодився з ними, це може спричинити нові тертя між країнами.

Росія та Китай перед війною оголосили про “широкі” відносини, а офіційні особи США вважають, що Китай спершу мав намір продавати Росії летальну зброю для використання на полі бою. Однак адміністрація вважає, що Китай відмовився від цього плану і не зробив усе можливе, щоб допомогти вторгненню Путіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не Іраном єдиним: розвідка назвала країни, які допомагають Росії воювати

Наразі адміністрація вважає, що уряд Китаю хоче допомогти Росії і не є нейтральним, як стверджує публічно. Китай, попри вимоги США до інших країн дистанціюватись від російської економіки, також поглибив свої торгові відносини з агресором.

Китай принципово відкидає будь-які санкції, крім тих, які узгодили в Організації Об’єднаних Націй. І розглядає заклики США до інших країн обмежити торгівлю як порушення суверенітету. 2022 року імпорт Китаю з Росії зріс майже на 50% порівняно з 2021, тоді як експорт зріс на 13%.

У Китаї функціонують тисячі державних підприємств, деякі з яких безпосередньо контролюються центральним урядом, їх керівники прирівнюються до міністрів, інші підлягають менш прямому нагляду. Однак усі вони підпадають під вплив Комуністичної партії, навіть якщо не завжди суворо контролюються.

Після зустрічі з високопоставленим китайським чиновником у липні держсекретар США Ентоні Блінкен сказав, що він передав свою стурбованість щодо зближення Китаю з Росією.

“Від Пекіна ми чуємо твердження, що він є нейтральним. Я б почав з того, що досить важко бути нейтральним, коли йдеться про цю агресію. Є явний агресор. Є явна жертва”, сказав тоді Блінкен.

Китай відмовляється публічно засуджувати вторгнення РФ, звинувачуючи США та НАТО у конфлікті. КНР, як і Індія, тривалий час утримувалися від будь-якої критики на адресу Росії.

Президент Китаю Сі Цзіньпін стурбований провалами Росії у війні проти України. Це пояснюється тим, що така ситуація може вплинути на його плани щодо Тайваню. Таку думку висловила голова американського Центрального розвідувального управління Вільям Бернс.

У Китаї вважають, що Росія, ймовірно, програє Україні. За даними ЗМІ, китайський лідер не знав про плани Путіна розв’язати повномасштабну війну.

Наприкінці грудня 2022 року Цзіньпін і Путін провели телефонну розмову. Домовилися співпрацювати у сфері торгівлі, енергетики, фінансів і сільського господарства. Путін запросив президента Китаю до Москви на весні 2023 року.