Бої за Бахмут і Сватово: показали свіжі карти війни в Україні

Збройні сили України на Донбасі успішно провели контрнаступальні дії в районі Бахмута Донецької області.

22 і 23 січня росіяни намагались провести наступальну операцію на Запорізькому напрямку, але зазнали невдачі, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

Триває український контрнаступ на сході Харківської та заході Луганської областей. Російські війська продовжували обмежені наземні атаки з метою повернення втрачених позицій на північний захід від Сватового. Українські війська тим часом відбили російські атаки на Стельмахівку в 15 км на захід від Сватового і Новоселівське в 15 км на північний захід від міста.

На геолокаційних кадрах бойових дій, опублікованих 22 січня, видно, як російські війська штурмують українські позиції поблизу Новоселівського. Так звані російські військові блогери стверджували, що тривають важкі бої в Новоселівському, де ЗСУ намагаються просунутися на схід у напрямку Куземівки, що в 15 км на північний захід від Сватового.

Армія РФ продовжила обмежені наземні атаки з метою відновлення втрачених позицій навколо Кремінної 22 і 23 січня. Водночас ЗСУ відбили російські атаки в напрямку Терну в 15 км на захід від Кремінної і в напрямку лісового масиву Серебрянка в 10 км на південний захід від Кремінної.

На геолокаційних кадрах, опублікованих 21 січня, видно, що російські війська утримують позиції на південний захід від Площанки в 15 км на північний захід від Кремінної поблизу Балки Журавки.

Російські “воєнкори” стверджували, що російські сили були активні вздовж лінії Площанка Макіївка на північний захід від Кремінної протягом усього дня 22 січня. Вони також стверджували, що підрозділи російських ВДВ захопили три українські опорні пункти в невизначених районах поблизу Кремінної. На геолокаційних кадрах бойових дій від 20 січня видно, як українські війська відвойовують позиції біля Білогорівки приблизно за 10 км на південь від Кремінної.

22 і 23 січня ЗСУ завдали ударів із HIMARS по районах концентрації росіян у Луганській області. Зокрема били по Кадіївці в 50 км на захід від міста Луганськ на перетині трас Т0504 і Т1317 22 січня. Один з ударів прийшовся по машиноремонтному заводу, який чеченські сили використовували як госпіталь. 23 січня українські війська завдали удару з HIMARS по електропідстанції між Золотим і Первомайським, що приблизно 50 км на північний захід від міста Луганськ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти вивозять сім’ї ‒ у Генштабі повідомили гарні новини з Луганщини

Бої на Донбасі тривають. 22 і 23 січня російські війська продовжили наземні атаки навколо Бахмута. ЗСУ відбили російські атаки на сам Бахмут, на північний схід від Бахмута поблизу Верхньокам’янського в 30 км на північний схід, Білогорівки в 20 км на північний схід, Красної Гори в 5 км на північ, Виїмки в 23 км на північний схід, Роздолівки в 15 км на північний схід, Парасковіївки у 8 км на північний схід і на захід від Бахмута біля Ступочки, що в 10 км на захід від міста.

Російські “військові блогери” стверджували, що сили групи “Вагнер” діють на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки, щоб просунутися до Іванівська та перерізати українську лінію зв’язку Т0504 Костянтинівка Часів Яр Бахмут.

У Держприкордонслужбі України повторили, що українські сили контролюють більшу частину самого Бахмута та проводять успішні контратаки з метою відновлення втрачених позицій у цьому районі. Російський “воєнкор” стверджував, що сили ПВК “Вагнер” просуваються в міських районах на східній і південній околицях Бахмута. Опубліковані 22 січня геолокаційні кадри бойових дій підтверджують, що російські війська зайняли північну частину Опитного на південній околиці Бахмута.

Армія РФ продовжила наземні атаки на західну околицю Донецька 22 і 23 січня. Геолокаційні кадри бойових дій, опубліковані 20 січня, показують, що російські війська незначно просунулися на схід від Водяного. 23 січня російські солдати 150-ї мотострілецької дивізії 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу ведуть штурмові дії на мар’їнському напрямку. Російські “воєнкори” продовжували стверджувати, що російські війська борються за контроль над західною частиною Мар’їнки.

Російські війська не проводили жодних заявлених або підтверджених наземних ударів у західній частині Донецької та східній Запорізькій областях 22 та 23 січня. Український Генштаб повідомив, що росіяни ведуть оборонні операції в цьому районі. Протягом 22 і 23 січня російські війська продовжували регулярний вогонь уздовж лінії зіткнення на південний захід від Донецька та на сході Запорізької області.

У так званій ЛНР узаконили корупцію. Тим часом, для поранених окупантів, яких колаборанти намагаються врятувати в Антрациті, збирають теплі речі по усьому району. У зв’язку із нестачею фінансування потрібні куртки, шапки, взуття та навіть шкарпетки.

Не все в порядку і з задоволенням фінансових апетитів російських військових. Так, у 6-му танковому полку жаліються на “копієчні” надходження, бо за документами ці солдати перебувають не на фронті, а на території РФ і бойових завдань не виконують