Лампи для сушіння нігтів руйнують ДНК і не тільки: вчені шокували дослідженням

Група вчених із Каліфорнійського університету в Сан-Дієго виявила, що ультрафіолетові лампи для сушіння лаку для нігтів можуть руйнувати ДНК і викликати загибель клітин.

Подібні ультрафіолетові прилади мають специфічний спектр випромінювання (340-395 нанометрів) для полімеризації хімічних речовин, що використовуються в гелевому манікюрі. Це, наприклад, відрізняє їх від ультрафіолетового спектра, що використовується в соляріях (280-400 нанометрів). Про це пише Nature.

У межах дослідження фахівці розглянули три типи клітин кератиноцити шкіри дорослої людини, фібробласти крайньої плоті людини та ембріональні фібробласти миші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відновити шкіру обличчя після тривалих свят: дієві поради

У підсумку вони з’ясували, що один 20-хвилинний сеанс ультрафіолетового випромінювання від сушильних ламп спричиняє загибель 20-30% клітин, а три таких сеанси поспіль викликали некроз 65-70% клітин.

Більш того, ультрафіолетове випромінювання викликало пошкодження мітохондрій і ДНК в клітинах, що залишилися, приводячи до мутацій, що спостерігаються, наприклад, при раку шкіри.

Дослідники наголошують, що навіть з часом деякі пошкодження ДНК не були відновлені.

Вчені з Пекіна виявили зв’язок між вживанням солодких напоїв та випадінням волосся у чоловіків.

Як показало дослідження, вся справа у підвищеному вмісті цукру в цих продуктах. Дослідники з Університету Цінхуа в Пекіні вивчили дані понад 1000 китайських чоловіків віком від 18 до 45 років, отримані з січня по квітень 2022 року, щоб порівняти їхні звички способу життя та випадання волосся. Результати наукової роботи опубліковані у журналі Nutrients.