У Зеленського пояснили, що Україні дасть створення міжнародного трибуналу для Росії

Ухвалення Європейським парламентом резолюції, яка закликає до створення спеціального міжнародного трибуналу, призначеного для переслідування і покарання за воєнні злочини вищого військово-політичного керівництва Росії, дуже багато значить для України.

Це могутня зброя, яка демонструє готовність світу прокинутися і знову застосувати доктрину міжнародного права, написав заступник керівника Офісу президента України Андрій Смирнов у Facebook.

“Та зброя, яку ніхто не шукав понад 70 років, спокійно споглядаючи актами терору та агресій у 2014 році в українському Криму і на Донбасі, раніше в Грузії у 2008 році й так далі” – зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З російськими злочинами не впорається жодна правоохоронна система світу голова правління Української Гельсінської спілки

За словами Смирнова, це унікальний випадок, оскільки злочин військової агресії має інший режим юрисдикцій – окремий від злочинів, зазначених у Римському статуті (воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид).

“Робота спеціального міжнародного трибуналу по злочину агресії Росії проти України не тільки юридично формалізує міжнародних злочинців в цьому статусі, але і назавжди закриє їм двері в цивілізований світ” – упевнений чиновник.

У четвер, 19 січня, Європарламент більшістю голосів ухвалив рішення про створення трибуналу за злочин агресії Росії проти України. “За” цей документ проголосували 472 депутати, проти 19, утрималися 33 європейських політики. Президент Володимир Зеленський привітав ухвалення резолюції щодо злочину агресії проти України.

До цього Україна представила послам 30 держав проєкт спеціального міжнародного трибуналу для покарання Росії.