Тетянин день ‒ історія свята, народні повір’я та заборони

Тетянин день традиційно відзначають 25 січня. Свято встановлене церквою на честь священномучениці Тетяни.

За церковними переказами, вона жила в Римі у II-III століттях. Тоді ранні християни переживали жорстокі гоніння, пише Gazeta.ua.

Тетяна була донькою римського проконсула, який був вірним християнином. У 18 років дівчина присвятила своє життя Господу, допомагала бідним. Особливо опікувалася вагітними та хворими.

Потім до влади прийшов префект Ульміян. Він дуже жорстоко ставився до християн. Дізнавшись, що Тетяна сповідує цю релігію, він спочатку хотів вмовити дівчину відректися від своєї віри. Але вона не зреклася Бога, тому Тетяну піддали жорстоким тортурам. Сталося це у 226 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українці відпочиватимуть у січні: календар свят та вихідних

Під час знущань Тетяна постійно молилася. Господь почув її й наслав землетрус. Бог також завжди зцілював всі її рани від тортур. Навіть дикі звірі не нападали на Тетяну, а просто лагідно лизали їй ноги. А потім ще й розтерзали одного з її мучителів. Зрештою, мученицю стратили 235 року, відсікши їй голову. Церква вважає, що це відбулося 25 січня.

Християни зарахували дівчину до святих. Відтоді 25 січня православні, а 12 січня християни західного обряду вшановують пам’ять священномучениці Тетяни.

В Україні із цим святом пов’язано чимало повір’їв. Казали, зокрема: “Тетяна і коровай пече, і доріжки по річці б’є, і хоровод веде!”. На Тетянин день пекли хліб у формі сонця. Ним запрошували світило якнайшвидше повернутися до людей. Потім такі короваї їли всією сім’єю, щоб кожному дістався “шматок сонця”.

Випікаючи хліб, звертали увагу: якщо на ньому з’являється “горбочок” ‒ слід чекати на удачу. А якщо поверхня хліба була рівною, вважали, що сімейне життя буде спокійним.

Якщо ж коровай підгорав, скоринку давали з’їсти молодій дівчині, щоб вона могла легко переносити різні труднощі. А коли на хлібі з’являлась тріщина, чекали на сварки.

У Тетянин день категорично не можна лаятися та сваритися. Намагалися не лихословити й не обманювати інших. Церква також забороняє займатися важкою домашньою роботою та рукоділлям.

Кажуть, що цього дня не можна відмовляти людям, які просять про допомогу.

У 2023 році, українці будуть працювати 260 днів. Таким чином, 105 днів припадає на вихідні та свята. Важливо розуміти, що якщо не буде подовжено воєнний стан, то будуть ще й додаткові вихідні – принаймі, з лютого 2023 року.

Gazeta.ua зібрала основні державні, неофіційні та церковні свята в Україні у 2023 році.