Стало відомо, проти кого Україна ввела санкції 23 січня: опубліковано список

Опубліковано указ президента України Володимира Зеленського щодо запровадження санкцій проти 22 громадян Росії, які підтримують агресивну російську війну проти України.

У списку санкцій – переважно духовні особи з Російської Православної церкви, з указом можна ознайомитися на сайті президента України.

“Відповідно до статті 5 Закону України “Про санкції” Рада національної безпеки і оборони України вирішила… підтримати внесені Кабінетом Міністрів України та Службою безпеки України пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), застосувати персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до фізичних осіб згідно з додатком” – сказано у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корупційні скандали в уряді: Зеленський анонсував низку рішень

Проти кого запровадили санкції:

– Гундяєв Михайло – представник РПЦ при Всесвітній Раді Церков та інших міжнародних організаціях в Женеві, протоієрей;
– Богдасаров Роман – намісник храму Зосими та Саватія Соловецьких в Гольянові (Москва), завсектором по взаємодії з Росгвардією Синодального відділу по взаємодії зі Збройними Силами та правоохоронними органами;
– Булеков Олександр – настоятель храму Казанської ікони Божої Матері (Москва) архімандрит Філарет, заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків;
– Ганьжин Олександр – заступник голови Синодального відділу по взаємодії зі Збройними силами та правоохоронними органами, архімандрит Алексій;
– Горбачов Леонід – митрополит Клинський Леонід, голова Патріаршого екзархату Африки;
– Ємельянов Леонід – митрополит Володимирський і Суздальський Тихон;
– Кіпшидзе Вахтанг – заступник голови Синодального відділу по взаємодії Церкви з суспільством і ЗМІ;
– Кульберг Олексій – митрополит Єкатеринбурзький і Верхотурський Євген, голова Синодального відділу релігійної освіти та катехизації;
– Легойда Володимир – виконуючий обов’язки керівника пресслужби Патріарха Московського і всієї Русі;
– Нємцов Микола – митрополит Пермський і Кунгурський Мефодій;
– Овчаров Олег – голова Синодального відділу по взаємодії зі Збройними силами та правоохоронними органами, ієрей, протопресвітер військового і морського духовенства;
– Севрюк Антон – митрополит Волоколамський Антоній, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків;
– Татарінцев Костянтин – завсектором по взаємодії з ВКС Синодального відділу по взаємодії зі Збройними Силами та правоохоронними органами, протоієрей.
– Чашин Микола – митрополит Сінгапурський і Південно-Східно-Азіатський Сергій.
– Щипков Олександр – заступник голови Всесвітнього російського народного собору, перший заступник голови Синодального відділу по взаємодії Церкви з суспільством і ЗМІ РПЦ.
– Ряховський Сергій – голова Духовної ради Російського Об’єднаного Союзу ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ (п’ятидесятників).
– Алфєєв Григорій – керівник Відділу зовнішніх церковних зв’язків, митрополит Волоколамський Іларіон.
– Балашов Микола – заступник керівника Відділу зовнішніх церковних зв’язків, протоієрей.
– Волочков Павло – архієпископ Сиктивкарський і Комі-Зірянський Питирим.
– Владіміров Артемій – протоієрей, письменник, проповідник і педагог.
– Ткачов Андрій – митрофорний протоієрей, проповідник, телеведучий, YouTube-блогер.
– Осипов Олексій – російський православний богослов, педагог і публіцист, доктор богослов’я, заслужений професор Московської православної духовної академії та семінарії РПЦ.

Наступний, вже десятий за рахунком пакет санкцій проти країни – агресора Росії може бути повністю готовий і затверджений до річниці російського вторгнення в Україну – до 24 лютого 2023 року.

Під санкції також може потрапити Російська державна корпорація з атомної енергетики Росатом – вона допомагає російській військовій промисловості обходити санкції Заходу. Росатом причетний до створення контрабандних схем з постачання російському воєнпрому компонентів, технологій і сировини для ракетного палива.