Треба карати агресорів – Зеленський звернувся до міністрів сільського господарства ЄС

Голод повинен назавжди залишитися в історії.

Будь-хто, хто намагається позбавити людей їжі чи питної води, є ворогом. Президент Володимир Зеленський сказав про це до учасників Конференції міністрів сільського господарства в Берліні.

“Навіть зазнавши терористичної агресії з боку Росії, ми продовжуємо експортувати продовольство до країн в усьому світі. Хоч Росія й заблокувала наші порти на Чорному морі, ми знайшли дипломатичний спосіб відновити експорт. І я дякую пану генеральному секретарю ООН Гутеррішу й Президенту Туреччини Ердогану за вчасне та ефективне посередництво, результатом якого стала Чорноморська зернова ініціатива”, сказав він.

Українські фермери та агрокомпанії оброблюють поля попри обстріли.

“Ми започаткували й глобально важливу гуманітарну ініціативу “Зерно з України”. Ми залучаємо підтримку від заможних країн, щоб купувати зерно та фрахтувати судна для гуманітарного постачання продовольства в країни, які найбільше страждають від загрози голоду”, розповів президент.

У цей час понад сто суден стоять у черзі поблизу Босфору. Російські представники у Туреччині блокують цей огляд. Судна затримують на тижні.

“Для Європи це означає зростання цін. Для Азії це означає зростання загрози соціальної нестабільності. Для Африки, для таких країн, як Ефіопія або Судан, це означає порожні столи у тисяч і тисяч сімей”, наголосив Зеленський.

Світ потребує більшої рішучості й більшої співпраці для того, щоб зупиняти агресію.

“Але для цього треба карати агресорів. І допомагати країнам, які опинилися на межі голоду. Саме це робить Україна. Саме це роблять наші партнери. Я закликаю всіх: долучайтеся! Долучайтеся до нашої ініціативи “Зерно з України”. Долучайтеся до нашої ініціативи зі створення продовольчих хабів у країнах Африки у регіонах, які критично залежать від імпорту продовольства. Долучайтеся до реалізації української формули миру, яка зупинить російську агресію та відновить міжнародний правопорядок у Європі”, підсумував Зеленський.