Премія на мільйони доларів: Коболєва підозрюють у розкраданні понад 229 млн грн

19 січня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру ексголові Нафтогазу Андрію Коболєву через премію у 229 млн грн за перемогу в арбітражі проти російського Газпрому.

Премію Коболєв отримав 2018 року, коли очолював НАК “Нафтогаз”, повідомила пресслужба САП.

За даними слідства, Коболєв на посаді “зловживав своїм службовим становищем”.

У САП стверджують, що він ініціював розгляд наглядовою радою Нафтогазу питання про погодження виплати премії за досягнення “вагомих цілей, реалізацію важливих, стратегічних проєктів працівникам компанії”, включаючи членів правління.

Ідеться про позитивне рішення у справі щодо контракту купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 роках на $4,6 млрд, тобто перемогу у Стокгольмському арбітражі проти Газпрому.

У САП заявили, що пізніше голова правління НАК підготував зміни та доповнення до подання щодо виплати премії за “екстраординарні досягнення”. Визначив собі розмір премії сумою $10 млн (229 млн грн).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попри застереження НАЗК Чернишова призначили головою Нафтогазу

“Голова правління свідомо приховав від членів Комітету з призначень та винагород і наглядової ради компанії відомості про те, що для керівників підприємств, заснованих на державній власності, встановлено граничні розміри преміювання за підсумками роботи, а саме не більше 36 посадових окладів на рік”, вважає САП.

У результаті наглядова рада НАК “Нафтогаз” погодила зміни, що забезпечило голові правління виплату премій.

“Протягом 2018 року голові правління незаконно нарахували та виплатили премій на суму, що перевищує максимально допустиму на 229 250 410 грн”, йдеться в повідомленні.

Ім’я підозрюваного у повідомленні не вказали. Але відомо, що у 2014-2021 роках Нафтогаз очолював Коболєв.

Андрій Коболєв працював головою правління НАК “Нафтогаз України” з 26 березня 2014-го по 28 квітня 2021 року. В одному з інтерв’ю він повідомив, що йому при звільненні виплатили не всю належну компенсацію.

На це в компанії заявили, що Коболєв отримав 600 млн грн премій за перемогу над російським “Газпромом” у Стокгольмському арбітражі та не має невиплачених компенсацій з боку компанії.

1 лютого 2022 року слідчі Державного бюро розслідувань провели обшуки у Коболєва, в офісі Укртрансгазу та у керівників приватних підприємств.