Дослідники відтворили давнє вбивство

Археологам вдалося по черепу реконструювати сцену вбивства, що сталося більш ніж 800 років.

Череп виявили у склепі середньовічної італійської церкви Сан-Бьяджо. Він належав молодому чоловікові, йдеться у статті в Journal of Archaeological Science: Reports.

Поховання розташовується в головному атріумі. Тому вчені вважають, що вбитий був членом багатої сім’ї Де Читтігліо. Вона володіла землею, на якій розташовувалась церква.

Фізичні огляди, тривимірна цифрова мікроскопія та комп’ютерна томографія дали свідчення про характер травм, напрям атаки і навіть про тип зброї. Згідно з аналізом, чоловіка спочатку атакували ззаду і викликали лише поверхневий поріз кістки в задній частині черепа.

На нього могли напасти зненацька, і йому ледве вдалося заблокувати або ухилитися від удару. Після цього він спробував утекти.

Характер зламаної кістки передбачає, що на чоловіка напали з гострим металевим лезом, швидше за все, з довгим мечем.

Першим ударом йому відірвало праве вухо. Але два нищівні удари по черепу виявились смертельними. Третій удар, схоже, завдали відразу після цього. Він викликав ще сильніший перелом нижньої задньої частини черепа. Чоловік у цей момент міг лягти на землю та знепритомніти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли древній затоплений храм

Останній і найсильніший удар добив його. Меч пронизав череп на пару сантиметрів, викликавши пошкодження головного мозку та сильну кровотечу.

“Кількість і розташування передсмертних ушкоджень, а також вражаюча сила ударів свідчать про навмисність агресора і, можливо, про певну надмірність стосовно жертви”, пишуть автори.

Череп чоловіка виявили 2006-го, але це дослідження стало першим, у якому використовуються сучасні методи, щоб виявити рештки тіла людини у його кістках.

Знайшли британський бомбардувальник-штурмовик Martin 187 Baltimore, який впав у Середземне море 80 років тому.

Літак виявили під час обстеження узбережжя острова Ліноза, який належить Італії.

Фахівці кажуть, що літак або обстріляли, або у нього відмовив двигун. Бомбардувальник впав приблизно за 500 м від Лінози.