НОК України виключив зі свого складу Шевченка, Беленюка, Суркіса, Шуфрича та інших

Рішення ухвалили на ХХХVIII Генеральній позачерговій асамблеї НОК, яку проводили в ZOOM, засідання транслювали онлайн.

Під час засідання НОК ухвалив відставки футболіста і тренера Андрія Шевченка, який був віцепрезидентом НОК, олімпійського чемпіона та нардепа від фракції “Слуга народу” Жана Беленюка, президента Федерації хокею України Георгія Зубка, народного депутата від фракції “Батьківщина” Андрія Кожем’яка, в.о. президента Федерації легкої атлетики України Євгена Проніна, нардепів із групи “Платформа за життя та мир” (яку створили нардепи ОПЗЖ) Григорія Суркіса і Нестора Шуфрича.

Окрім того, одним із віцепрезидентів НОК України обрано Олександра Крикуна легкоатлета, який спеціалізується на метанні молота, призера Олімпійських ігор.

Контекст:

17 листопада 2022 року Генеральна асамблея НОК обрала нового президента олімпійського комітету – ним став міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт і 168 членів комітету на період 20222026 років.

До списку увійшли, зокрема, народні депутати з групи “Платформа за життя та мир” (її створили нардепи з ОПЗЖ у квітні після заборони її діяльності) Григорій Суркіс і Нестор Шуфрич, а також низка колишніх членів Партії регіонів.

Шевченко 18 листопада заявив, що піде з НОК, оскільки не може залишатися за такого складу. 21 листопада аналогічну заяву зробив Беленюк.

Шуфрича, Суркіса і нардепа Андрія Кожем’якіна виключили з виконкому НОК 18 листопада.