Фінляндія готова приймати українських біженців з Естонії

Фінляндія допоможе Естонії з розміщенням українських біженців.

У цій країні можуть щотижня приймати до сотні переселенців з України, яким не може надати необхідні послуги Естонія. Про це повідомляє ERR.

Видання зазначає, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 66 000 українських біженців заявили про намір залишитися в Естонії. Це ‒ один з найвищих показників на душу населення серед країн ЄС.

Переселитися до Фінляндії насамперед можуть громадяни України, які ще не мають тимчасового захисту або чинної посвідки на проживання в Естонії чи іншій країні. Якщо ж у них є посвідка на проживання, їм необхідно спочатку від неї відмовитися. А потім подати заяву на отримання нової у Фінляндії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці в Польщі: що планують робити біженці після війни

Не входять до цільової групи переселенці, які не мають права на тимчасовий захист, і громадяни інших третіх країн, якщо вони не є членами сім’ї українського біженця. Не переселятимуть також неповнолітніх та людей з особливими потребами без супроводжуючої особи, чий переїзд до Фінляндії був би занадто обтяжливим.

За даними МВС Естонії, біженці, які переїдуть до Фінляндії, матимуть можливість клопотати про тимчасовий захист. Їх забезпечать усіма супутніми підтримувальними послугами.

“Досі ми змогли забезпечити всім, хто прибуває, належний рівень підтримки та послуг. Проте в міру того, як біженців ставало дедалі більше, ми вже вчасно й заздалегідь звернулися за підтримкою до наших північних сусідів. В останні кілька тижнів ми досягли домовленості про те, як рух біженців до Фінляндії може відбуватися. У найближчий час Фінляндія очікує з нашого боку до ста біженців на тиждень”, ‒ зазначив глава МВС Естонії Лаурі Ляенеметс.

За його словами, переїзд до Фінляндії ‒ це “просто можливість, яку тим, хто прибуває, пропонують”, а не тиск або вимога.

“У тих, хто вважатиме за краще залишитися в Естонії, наприклад, оскільки їхня сім’я або родичі вже перебувають тут, така можливість, природно, буде. Водночас, для багатьох біженців переїзд до Фінляндії також є бажаною перспективою”, ‒ додав Ляенеметс.

За даними МВС Німеччини, станом на 2 січня в країні зареєстровано 1 045 854 українських біженців. З них близько 80% становлять жінки, близько третини діти. Щодня кількість біженців з України в Німеччині збільшується приблизно на 170 осіб, пише DW.

Нині у країнах Європи перебувають майже 8 млн біженців з України. Лише за останній тиждень кількість українських переселенців зросла на понад 18 тис. осіб. Про це повідомляє Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ).