Окупанти знищують міста, ЗСУ мають успіхи – Гайдай розповів про ситуацію

Більш ніж за чотири місяці важких боїв окупанти фактично знищили Білогорівку, Попасну і населені пункти по лінії від Кремінної Рубіжне, Золоте, Гірське, Лисичанськ.

Там розбита вся критична інфраструктура. Повністю зруйнована структура водопостачання, сказав глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

“Територію Луганщини умовно можна розділити на три частини: одна частина була окупована ще у 2014 році, друга частина – була окупована без потужних боїв після 24 лютого 2022 року і є частина області, де умовно можна провести лінію від Кремінної – Кремінна, Рубіжне, Золоте, Гірське, Лисичанськ і Попасна. Там 4,5 місяці проходила активна фаза бойових дій. Там деякі населенні пункти як Білогорівка, і вона не одна, і місто Попасна взагалі перестали існувати. Внаслідок постійних бойових дій, обстрілів у нас щоденно були тисячі прильотів: від мінометів до авіабомб”, сказав він.

Росіяни знищили сучасну Кремінську підстанцію, одну з кращих в Європі. Вона була здатна витримати навантаження цілої області.

“Окупанти намагалися щось там ремонтувати, але це більше було для відеокартинки. Після підключення газу почали підриватися будинки, тому що просто пошкоджена інфраструктура”, пояснив Гайдай.

Завдяки автономній інфраструктурі у селах проблем менше. Є складності із заготівлею дров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Битва за Соледар і Бахмут: аналітики ISW показали свіжі карти боїв

Бої тривають у напрямку Сватово-Кремінна і другий напрямок – територія населеного пункту Білогорівка.

“Чому я кажу “територія”? Там врешті залишилося 100 одиниць ворожої техніки в районі переправи і загинуло близько 500 ворожих бійців, яких наші захисники знищили. Але і до цього, і після цього територію населеного пункту Білогорівка просто руйнували шаленими обстрілами, досі його обстрілюють і важка артилерія, і танки, і авіабомби, і ракети. Чого там тільки немає. Отже, на сьогодні, на жаль, населеного пункту Білогорівка більше не існує”, сказав він.

Наші сили оборони тримають позиції. На напрямку Сватово-Кремінна є успіхи, територію звільняють.

Гайдай закликав не очікувати потужного прориву ЗСУ. Окупанти встигли підготувати міцну лінію оборони і ретельно замінували всю територію.

Захоплення росіянами Соледара на Донбасі не означатиме, що місто Бахмут Донецької області опиниться в оточенні.

Російські окупанти не захопили Соледар, а інформація та заяви про нібито контроль над населеним пунктом, що поширюються ними, не відповідають дійсності, йдеться у новому звіті аналітиків американського Інституту вивчення війни ISW.