Археологи віднайшли давнє поселення

Руїни семи 6000-річних будинків виявили археологи у провінції Хенань у Центральному Китаї.

Фундаменти будинків знайшли в руїнах Бейянпін у місті Лінбао. Вони належать до середнього періоду культури Яншао, повідомили в Інституті культурної спадщини та археології провінції Хенань.

Найбільший будинок був напівпідземною, прямокутною спорудою із закругленими кутами. Зараз його площа становить 172 кв. м, а спочатку цей будинок займав площу майже 250 кв. м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали стародавню стелу з історією родини

“Великі будинки середнього періоду культури Яншао відрізнялися складними конструкціями та процесами будівництва, що передбачало ретельне проєктування, точний розрахунок та суворе управління будівництвом. Це показує, що тоді вже існували досить розвинені архітектурні технології”, сказав заступник голови інституту Вей Сінтао.

Велику кількість обвуглених дерев’яних виробів знайшли на фундаменті іншого великого будинку. Таке дуже рідко зустрічається в доісторичній археології.

На археологічній пам’ятці в провінції Сичуань у Центральному Китаї археологи виявили священне бронзове дерево культури Шу. Його знайшли в жертовній ямі. Археологам знадобилися чотири місяці, щоб повністю розкопати гілки, квіти, частини стовбура й прикраси дерева.